Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Oštěpař Frydrych skončil na MS desátý, vyhrál Thorkildsen

Sport

  18:13
BERLÍN - Český oštěpař Petr Frydrych obsadil na mistrovství světa v Berlíně desátou pozici. Jednadvacetiletý talentovaný svěřenec světového rekordmana Jana Železného dnes hodil nejdál ve třetím pokusu a výkonem 79,29 metru mu 57 centimetrů chybělo k tomu, aby postoupil do osmičlenného užšího finále.

Český oštěpař Frydrych. foto: ČTK

Mistrem světa se stal olympijský vítěz Andreas Thorkildsen, který celé startovní pole zaskočil v druhé sérii hodem na 89,59 metru a získal svůj první titul. Další medaile si nečekaně rozdělili Kubánec Guillermo Martínez (86,41) a Japonec Jukifumi Murakami (82,87).

Nedařilo se obhájci Terovi Pitkämäkimu, který skončil i kvůli zraněnému kotníku pátý, ani Vadimu Vasilevskisovi z Lotyšska, nejlepšímu oštěpaři sezony a jasnému vítězi kvalifikace. Ten skončil čtvrtý. "S ním hod Andrease (Thorkildsena) pořádně zamával, rozhodilo ho to," všiml si Frydrych.

V letošním roce si český vicemistr Evropy do třiadvaceti let z Kaunasu vytvořil osobní rekord 81,37, který by mu v pohodě na postup mezi osmičku nejlepších stačil. "Nebylo to k osmičce daleko, to mě mrzí, ale s desátým místem musím být spokojený. Před sezonou bych neřekl, že to takhle dopadne," prohlásil Frydrych.

S Železným letos zapracovali hlavně na technice, s níž se ale v dnešním finále potýkal. Začali více využívat Frydrychovu výšku a dlouhé páky rukou. "Takže když to budeme zdokonalovat, metry porostou," věřil. "Když se technika podaří, letí to za osmdesát metrů. Dneska se mi nedařilo a stejně to letělo na 79," podotkl, že byl dobře připraven.

Železný se dokonce nechal slyšet, že Frydrych měl lepší formu než na ME do 23 let, kde hodil za 80 metrů. "Dneska jsem mohl hodit ještě dál," věděl Frydrych, ale nesmutnil. "Petr dozrává, vrchol měl na třiadvacítkách a tam to zvládl. Tam dokázal, že může z něj být velký oštěpař. Sem jel hlavně získat zkušenosti. Letos mě uspokojil," řekl Železný.

Frydrych prokázal, že i přes svoje mládí si dokázal udržet chladnou hlavu a mezi absolutní světovou špičkou se neztratil, i když měl na lepší výkon. "Chybělo štěstí," řekl mu Železný. "Na příští mistrovství světa, doufám, pojedu s jinýma ambicema," uvedl Frydrych. Jaké měl na mysli, to neřekl. "Podle toho, jak se bude dařit, jak se budu zlepšovat," řekl.

Oba s koučem věděli, že v Berlíně těžko mohl myslet na medaili. "Ale sny mít můžete. Petr má budoucnost, jsem přesvědčený, že to může být závodník extratřídy, klidně mistr světa, když na to přijde," neváhal Železný.

Frydrych byl ale opatrnější. "Nechme se překvapit, sny může mít každý. Záleží, jak si to nastavím. Uvidíme," usmál se.

Autor: