Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Otřes v Itálii: Juventus padá

Sport

  10:44
Řím/Praha - Juventus Turín krutě pyká za korupční jednání svých funkcionářů. Italský gigant, za který hraje český fotbalista Pavel Nedvěd, stihl sestup do druhé ligy. Příští ročník Serie B navíc začne s mankem třiceti bodů. Exemplární trest vynesl včera v Římě pětičlenný disciplinární tribunál.

Nedvěd téměř určitě klub opustí. foto: AFP

„Je to strašně nepříjemné, vůbec jsem to nečekal. Až do poslední chvíle jsem byl přesvědčený, že to dopadne dobře,“ řekl Tomáš Ujfaluši, obránce české reprezentace a Fiorentiny, který vynesení verdiktu sledoval v přímém přenosu.
Na tvrdý rozsudek doplatí i další české hvězdy. Pavel Nedvěd je tahounem Juventusu a Marek Jankulovski čeká na šanci v AC Milán.

Nedvěd téměř určitě odejde. Turínskému velkoklubu bude na startu nové sezony v Serii B chybět třicet bodů, to je další trest. Juventus se těžko hned vrátí mezi elitu, možná bude mít starosti s dalším sestupem, protože ztratí většinu hvězd. Fiorentina, jež se do Serie A vrátila před dvěma lety, ztratí dvanáct bodů, Lazio přijde o sedm bodů.  Snadný boj nečeká ani AC Milán, asi si může nechat zdát o tom, že po odpadnutí konkurentů získá titul, patnáctibodová ztráta na začátku soutěže mu to těžko dovolí.  Tresty jsou nemilosrdné. Postihnou i osm čerstvých mistrů světa, kteří hrají v sestupujících týmech.

„Stará dáma“ ztrácí dva tituly

Juventus pro Itálii znamená totéž co Sparta pro Česko. Přesto nevyvázl. Kromě ostatních postihů „stará dáma“ ztrácí poslední dva tituly. Z pětinásobného mistra Itálie Nedvěda je jen trojnásobný šampion.  „To je neskutečné. Očekávali jsme spravedlivější rozsudek. Ukázali jsme touhu po změně. Spadnout do Serie B s třicetibodovým odpočtem je neakceptovatelné,“ zuřil prezident Juventusu Giovanni Cobolli Gigli. Kluby se budou odvolávat, mají na to tři dny.

Konečné tresty vynese arbitráž do 24. července. „Pořád věřím. Musím. Ale šance je malá,“ věděl Ujfaluši. Den poté se uzavře seznam klubů pro evropské poháry. AC Milán sice nesestupuje, ale na pozici letošního mistra se posunout nemůže. Přišel o 44 bodů z poslední sezony a klesl na 12. místo. Šampionem se tak stal jeho městský rival Inter.  Všechny potrestané týmy byly v posledním ročníku mezi nejlepší šestkou, mění se proto i další obsazení pro Evropu. Přímo do základních skupin Ligy mistrů míří s Interem Milán i AS Řím, kvalifikaci si zahrají ještě Chievo s Palermem. Pohár UEFA pak obsadí Livorno a původně až desátá Parma.  Tři celky, jenž ze Serie A původně sestoupily - Messina, Lecce a Treviso - v ní nakonec zůstanou. Amnestie? Neexistuje Možné odpuštění trestů, o němž se mluvilo při tažení za titulem světových šampionů, nepřipadá v úvahu. Muži ze svazu amnestii odmítli. „Byly spáchány velice závažné přečiny. Mezinárodní federace by nepřistoupily na takovou shovívavost z naší strany,“ prohlásil dočasný svazový předseda Guido Rossi.

 Tvrdé tresty přivítal i italský premiér Romano Prodi. „Ten, kdo udělal chyby, za ně musí zaplatit, ačkoli jsme mistry světa,“ uvedl.  Fanoušci ale protestují. Příznivci Lazia křičeli před hotelem, kde byl oznámen verdikt. Stovky fandů Juventusu se sešly u sídla klubu. V anketě na stránkách televize RAI 62 procent lidí hlasovalo, že nechtějí ligu bez nejlepších klubů.  To ale na tribunál neplatilo. Potrestání se dočkala i většina ze šestadvaceti funkcionářů a rozhodčích včetně bývalého sportovního ředitele Juventusu Luciana Moggiho.
 
U zveřejnění jeho rozhovorů s bývalým členem komise rozhodčích Pierluigim Pairettem aféra letos 3. května začala. V ročníku 2004/05 se spolu domlouvali na nasazení rozhodčích. Policie potom objevila dokumenty v sídle svazu, které usvědčovaly i další kluby.  „Zápasy nebyly ovlivněny, sudí nebyli uplaceni. Proto jsou Juventus, ostatní kluby i fanoušci z rozsudku zničení,“ tvrdil přesto Moggi, který z fotbalu mizí na pět let.

Autoři: