Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Paralympici vyrážejí do Číny bojovat s domácí přesilou

Sport

  18:24
PRAHA - Vzdorovat stále sílícímu čínskému sportu budou muset zanedlouho i čeští paralympici. Na jejich dnešním srazu v pražském hotelu Praha se jich sešlo 56 a i při mnohonásobné čínské přesile hodlají být v Pekingu vidět. Za úspěch bude vedení reprezentace považovat umístění do 25. místa v žebříčku národů.

Česká paralympijská naděje Jiří Ježek foto: Lidovky.cz

"Čína bude chtít získat spoustu medailí na paralympijských hrách, což je třeba u nás v cyklistice v poslední době čím dál víc cítit. Hodně se zlepšili," všiml si rychlého vzestupu čínských paralympiků cyklista Jiří Ježek, jedna z největších českých medailových nadějí. V Pekingu se představí hned v pěti závodech a alespoň jeden z nich by rád přetavil v medaili. "Ale bude to těžké," dodal Ježek.


"Máme asi trochu větší výběr handicapovaných sportovců, ale to jen vychází z toho, kolik u nás žije lidí. Z jedné miliardy a tří set milionů je 86 milionů handicapovaných, to je velký výběr," přiblížila svůj pohled na čínský paralympismus velvyslankyně v České republice Chuo Jü-čen. "Navíc je nutné hodně dřít. Dřina je nezbytná a musí se dobře organizovat," dodala výmluvně. I v hodně zvýšené konkurenci budou chtít Češi navázat na hry v Aténách 2004 a Sydney 2000, na nichž získali 31, respektive 43 medailí. Vedení výpravy si vytklo za cíl umístění do 25. místa v žebříčku národů, lepší umístění by bylo už velkým překvapením.

O medaile se mají postarat zejména cyklisté a atleti, vedle dalších
tradičních sportů letos navíc český tým poprvé obsadí i vzpírání a
sportovní střelbu. Přesto zůstává většina, plných 12 odvětví z dvaceti, bez české účasti; zatímco Číňané obsazují sporty všechny. O celkem 471 sad medailí se popere přes čtyři tisíce sportovců.
Český paralympijský výbor ale vsadil i na jiné věci. Veřejnosti chce
umožnit pochopení smyslu paralympiády mimo jiné počítačovou hrou, která bude zdarma ke stažení na webu silavule.cz a úspěšného hráče provede od zranění až na pekingský stadion. Na tom reálném startuje třináctá paralympiáda 6. září, českou vlajku ponese na zahajovacím ceremoniálu lukostřelkyně Markéta Sidková.

Autor: