Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Zlomová etapa Tour: Nibali zasadil úder, Contador vypadl z desítky

Tour de France

  17:54
ARENBERG/PRAHA - Obhájce titulu Chris Froome už není v pelotonu, Vincenzo Nibali dál jede ve žlutém dresu, Alberto Contador ztratil takřka tři minuty a Leopold König čtyři. Strach nahánějící 5. etapa Tour, která zavedla cyklisty na kostky z jarní klasiky Paříž-Roubaix, naplnila očekávání. Byla záludná, nebezpečná a překopala pořadí.

Nizozemský cyklista Lars Boom slaví vítězství v páté etapě Tour de France. foto: Reuters

Chris Froome tuto minutu před startem nazval "noční můrou", Alberto Contador hovořil o "etapě, ve které se může stát cokoliv" a Vincenzo Nibali tvrdil: "Nastavuji na mód přežití."

Pro Frooma to byla i etapa poslední. Poprvé upadl, když chybělo 120 kilometrů do cíle, na rozdíl od úterka si sedřel levý bok. Druhý pád už znamenal konečnou. Brit kulhal, držel se za zápěstí, nasedl do týmového auta.

Nizozemec Lars Boom slaví etapový triumf na Tour de France.

Pro Larse Booma, mistra světa v cyklokrosu z roku 2008, a pro Vincenza Nibaliho to naopak byla etapa ve znamení velkého triumfu. Boom, zablácený od hlavy k patě, se stal vítězem etapy a třetí Nibali najel výrazný náskok na všechny své největší soupeře v celkové klasifikaci.

Nibali nyní vede o dvě vteřiny před kolegou Jakobem Fuglsangem, ne třetí příčce je Peter Sagan, který v Arenbergu projel cílem etapy čtvrtý. Alberto Contador, který ztratil dvě a tři čtvrtě minuty, naopak vypadl z Top 10!

Dlážděné sektory rozbily peloton na mnoho skupinek. Z největších favoritů Tour se v té první drželi Vincenzo Nibali a dlouho i Michal Kwiatkowski, zatímco skupina s Contadorem, Valverdem či Portem, novým lídrem týmu Sky, ztrácela stále víc. S nimi dlouho šlapal i Leopold König, lídr NetAppu, teprve před cílem mu Contador a spol. odskočili.

Déšť, kostky, vítr, pády

Belgický král Filip a "král cyklistů Eddy Merck vyslali peloton na cestu z belgického Ypres. "Déšť + kostky = bolest," napsal před etapou na Twitter vítěz tří etap Marcel Kittel a přesně takové to bylo, navrch k protivníkům cyklistů přibyl i boční vítr. Právě Kittel byl už zkraje etapy mezi jezdci, kteří se ocitli na zemi, pokračoval s rozedřeným a krvácejícím bokem.

Od 8. kilometru šlapala v čele v úniku osmičlenná skupina, ve které jeli i mistr světa v časovce Tony Martin nebo Lieuwe Westra, týmový kolega lídra závodu Nibaliho. Skupina si vypracovala náskok tří minut, pak postupně řídla, ale dál se držela před pelotonem.

Úseků po pavé nakonec nebylo devět, ale pouze sedm. Po dopolední inspekci a setkání se šéfy týmů rozhodli organizátoři, že z itineráře odstraní úsek 7 Mons-en-Pévéle, kde v minulosti zaútočili na titul při klasice Paříž-Roubaix jak Cancellara, tak Boonen, a rovněž sektor 5 z Orchies. Důvod byl prostý: po neustávajících deštích by byla jízda po těchto úsecích přílišným hazardem.

V závodě tedy zůstalo 13 namísto původně plánovaných 15,4 kilometrech po pavé. "Moudré rozhodnutí. Bezpečnost jezdců především," glosoval Dave Brailsford, manažer stáje Sky. Naopak Sep Vanmarcke z Belkinu, zkušený harcovník z Pekla Severu, dal najevo své zklamání: "Všechny úseky měly zůstat!"

Sedm zbylých dlážděných pasáží bylo rozprostřeno na posledních 69 kilometrech. A jakmile se vjelo na kostky, navýšilo tempo komando Cannondalu, usilující dostat Sagana do žlutého trikotu.

Peloton musel překonat těžké úseky po kamenných kostkách.

Italský závodník Vincenzo Nibali v páté etapě uhájil žlutý dres.

Po úseku Carrefour do l´Arbre, kde loni upadl Zdeněk Štybar při boji o titul na Paříž-Roubaix, se pole opět přeskupovalo a Nibali, Sagan, Kwiatkowski či Cancellara ujížděli ve 28členné skupině, která měla minutu k dobru na Contadora a Valverdeho.

Seriál pádů pokračoval, v zatáčce na dalším dlážděném úseku předvedl salto z kola Van Den Broeck, lídr Lotta, na zemi se ocitl rovněž Talansky, kapitán Garminu. Ujelo duo Boom a Vanmarcke z Belkinu, zatímco Nibali se zdržel za padajícím kolegou z týmu. Další karambol postihl i Hausslera z IAM, který před startem avizoval, že se pokusí zaútočit na etapový primát.

Dvojice z Belkinu byla dostižena a společně s Nibaliho skupinou se spojila s uprchlíky, šlapajícími na čele od úvodní fáze závodu. Nibali tím dostal k ruce pomocníka Westru, navíc s ním byl také Dán Fuglsang. V popředí měly početní převahu stáje Astana a Omega, kde tři pomocníci doprovázeli Kwiatkowského.

Za Nibaliho skupinou šlapala parta Talanského a až potom početná skupina s Contadorem, Costou, Valverdem, Königem a dalšími, jejíž ztráta však už narůstala přes dvě minuty. Na předposledním dlážděném úseku odtud odskočili Porte a Thomas ze Sky. Nový kapitán týmu Porte se pustil do boje.

Dvanáct kilometrů před cílem zaútočila Astana, všem uniklo její trio Nibali, Westra, Fuglsang! Za nimi se vydal Boom. Westra si odvedl svůj obrovský díl práce a odpadl, vepředu zůstali tři. A pak do útoku vyrazil osmadvacetiletý Boom, expert na kostky. Letos na Paříž-Roubaix po pádu selhal, tentokrát si vše vynahradil. Po vítězné etapě na Vueltě v roce 2009 dosáhl poprvé na etapový primát i na závodě závodů.

Po dlouhých devíti letech vyhrál etapu na Tour opět cyklista z Nizozemska.

Tour de France - 5. etapa

Ypres - Arenberg Porte du Hainaut (155,5 km)

1. Boom (Niz./Belkin) 3:18:35, 2. Fuglsang (Dán./Astana), 3. Nibali (It./Astana) oba -19, 4. Sagan (SR/Cannondale), 5. Cancellara (Švýc./Trek), 6. Keukeleire (Belg./Orica) všichni -1:01, 7. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) -1:07, 8. Westra (Niz./Astana) -1:09, 9. Trentin (It./Omega Pharma-Quick-Step) -1:21, 10. Lemoine (Fr./Cofidis) -1:45, ...37. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) - 2:54...45. König -3:46, 147. Bárta (oba ČR/NetApp-Endura) -18:03.

Průběžné pořadí: 1. Nibali 20:26:46, 2. Fuglsang -2, 3. Sagan -44, 4. Kwiatkowski -50, 5. Cancellara -1:17, 6. Van den Broeck (Belg./Lotto), 7. Gallopin (Fr./Lotto) oba -1:45, 8. Porte (Austr./Sky) -1:54, 9. Talansky (USA/Garmin) -2:05, 10. Valverde (Šp./Movistar) -2:11, ...19. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) - 2:35... 32. König -4:45, 115. Bárta -29:15.

Autor: