Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Páteční trénink F1 se pojede o milion dolarů

Sport

  12:55
LONDÝN - Piloti formule jedna by v pátek před závodem mohli místo volných tréninků soutěžit o bonus milion dolarů. Navrhuje to výkonný ředitel stáje McLaren Martin Whitmarsh, který by tak chtěl zatraktivnit závodní víkendy během Grand Prix.

Budou páteční tréninky atraktivní i pro Ferrari a velké stáje? foto: AFP

Whitmarsh se zamýšlí nad smyslem pátečních tréninků, které slouží především k přípravě týmů na závod, nikoli k honbě jezdců za co nejlepšími časy. Myslí si, že by tréninkům prospělo zkrácení na 45 minut a větší soutěživost.

"Možná by se mělo jezdit na opravdu tvrdých pneumatikách a vytvořit minisoutěž, kde se každý bude snažit jet co nejrychleji. Vítězný jezdec by pak dostal milion dolarů. Znamenalo by to, že by bylo o čem psát, a představilo by to celý víkend. Bylo by to oddělené od závodu," naznačil Whitmarsh svou představu.

Může ji prosadit z pozice šéfa nově založené Asociace týmů formule jedna (FOTA), která spolupracuje s mezinárodní federací FIA a majiteli práv při vylepšování závodů, snižování nákladů a zvyšování příjmů. Věří, že se jeho pracovní skupina během nadcházejících závodů v Japonsku a v Číně shodne na konkrétní podobě projektu, který pak předloží organizaci FOTA a mezinárodní federaci.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!