Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Pavel Zíka: Mé začátky byly 'One man show'

Sport

  17:59
PRAHA - S úsměvem se posadil do křesla hotelu MARRIOTT, kde zakotvili také hokejisté Tampy Bay při pražském začátku letošního ročníku hokejové NHL. Místo domluvené půlhodinky se naše povídání protáhlo téměř na dvě hodiny. I takový je jeden z nejvlivnějších mužů českého fotbalu a majitel marketingové skupiny společností SPORT INVEST Pavel Zíka. Exklusivní rozhovor rozdělený na tři týdenní pokračovaní si můžete přečíst na Sportreport.cz.

Ing. Pavel Zíka. foto: Sport Invest.

Pojďme nejdříve k vám a vaší společnosti - kolik máte nyní zaměstnanců – je to jistě rozdíl oproti začátkům, že?
Tak to určitě, já jsem začínal sám se svou manželkou, což bylo v roce 1998. Byla to taková "One man show". Poté jsem založil s.r.o., nyní to je již akciová společnost, pod kterou jsou další společnosti, expandujeme do zahraničí, tam já vidím budoucnost. Například máme svou majetkovou účast v Moskvě či Londýně. V současnosti děláme přestupy hráčů, kteří nejsou přímo u nás v naší stáji. Namátkou právě Roman Pavljučenko nebo Róbert Vittek, anebo Martin Škrtel v lednu ze Zenitu do Liverpoolu. To vše byla naše práce. A rádi bychom šli ještě dál. Rádi bychom zastupovali špičkové fotbalisty v Rusku či Anglii (třeba nejlepší fotbalisty z Chelsea ale i jiných klubů). A na těchto i s tím souvisejících aktivitách už dnes pro Sport Invest pracují desítky lidí.

Takže podle čeho vy si tedy vybíráte své spolupracovníky?
Pro určité obory potřebuji adekvátního odborníka, aby ta odvedená práce byla co nejkvalitnější. Jazyková vybavenost je samozřejmostí a měl by mít také jisté zkušenosti.

Zmínil jste jazykovou vybavenost – kolik umíte jazyků vy?
Němčinu, španělštinu, ruštinu a angličtinu, takže asi tyto 4 jazyky (usmívá se).

Koukal jsem, že jste před chvíli zvládl ale také italštinu...
...Tak tu také, ale jen tak na půl, v tom hodně pomáhá španělština. Ty dva jazyky jsou si hodně podobné.

Jste velký sportovní fanatik?
Určitě ano, samozřejmě nejde vše zvládat v jednom člověku. Ale doma mám satelity snad z celého světa a snažím se toho co nejvíce pochytit. Také proto, že pro nás vlastně ta práce přestupem do zahraničí nekončí, ale naopak začíná a to je důležité mít na paměti. Bylo by špatné, kdybych byl šéfem mezinárodní společnosti a neměl přehled o výkonech svých "oveček" v zahraničí, kde jich máme nyní jenom ve fotbale kolem šedesáti.

Takže vás práce naplňuje?
Určitě, koníček je mi zaměstnáním. Každopádně i vy novináři víte, že je to hodně časově náročné. Pro nás vlastně týden pátkem nekončí, ale spíše začíná (usmívá se).¨

Jak Sport Invest pracuje s mladými hráči, kteří chtějí jít do zahraničí?
My se s hráči snažíme pracovat, aby se naučili jazyky, především angličtinu apod. I když ta dnešní mladá generace, řekněme ročníky 87 a mladší už jsou přece jen trošku někde jinde než ta předešlá. Učí se anglicky ve škole. Ti hráči jsou i duševně jinde, nezažili socialismus, jsou sebevědomější. Je to nová generace, která jednoduše již nemá zábrany.

Přesto je třeba s nimi pracovat. A musím jedním dechem dodat, že čeští mladíci jsou v zahraničí vyhledávaní. Jsou přizpůsobiví, nejsou nároční, jsou disciplinovaní. Myslím si, že to tak deset, patnáct let zpět nebylo. Proto já jim fandím. Každopádně, jak jsem řekl, agent je až na tom posledním místě. Od nás je to po všech stránkách především taková ta drobná, mravenčí práce. Jediné proti čemu jsem a to jednoznačně je, aby odcházeli do zahraničí hráči mladší osmnácti let.

Díky své práci máte o jednotlivých klubech velký přehled. Dají mladí kluci na vaše doporučení?
Ano, to dají, ale znovu musím opakovat, že v první řadě je hráč, potom klub a pak teprve agent. My hráči můžeme něco doporučit, ale ne mu něco nařizovat. To my neděláme. Vše má dvě strany. Vše je černé i bílé. Odchod do zahraničí skýtá i rizika. Obecně platí, že hráč potřebuje zhruba tak půl rok na aklimatizaci. Nové bydlení, nový tým, auto, účet a spoustu dalších maličkostí. Málokdo, kdo odejde do zahraničí, se druhý den stane hvězdou. Tohle hráči řekneme a pak je to na něm.

V další části, kterou uveřejníme příští pondělí se dozvíte, jaký je názor vlivného hráčského agenta na odchody mladých hráčů do zahraničí a celkovou přestupní politiku českých klubů.

Kdo je Pavel Zíka?
Licencovaný hráčský agent Ing. Pavel Zíka se narodil 24. dubna 1959 ve Voticích u Prahy. Byl jedním z prvních, kteří se tomuto oboru u nás začali profesionálně věnovat. Před deseti lety startoval jako samostatný agent. Dnes má pod sebou skupinu společností Sport Invest s celosvětovou působností v oblasti různých sportů, sportovního managementu a marketingu, sponsoringu a médií. Skupina Sport Invest je lídrem sportovního odvětví v České republice.

Autoři: