Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Létající modelka svým výkonem ochromila sociální síť, Číňané na olympiádě našli svoji hvězdu

Eileen Gu během slavnostního vyhlášení olympijské soutěže v Big Airu. foto: AP

V závěrečné jízdě Big Airu vystřihla trik, kterým šokovala - získala zlato. Čínská akrobatická lyžařka narozená v San Franciscu Eileen Guová oslnila pořadatelskou zemi, gratulace se hrnuly ze všech stran. Dokonce tak vehementně, že dočasně ochromily tamější sociální síť Weibo. Šílenství navíc končit nemusí, olympijská šampionka myslí ještě na dva další triumfy...
  10:11

Osmnáctiletá akrobatka Guová přijela na olympiádu se statutem hvězdy. 

Na loňském světovém šampionátu vyhrála dvě zlata - radovala se ve slopestylu i na U-rampě.

V Big Airu tehdy brala bronz. Právě v něm si odbyla olympijskou premiéru.

Nejlepší výkon si šetřila do závěrečné jízdy. Jako druhá žena v historii vyšvihla trik „1620“, který dosud v soutěži předvedla jenom Francouzka Tess Ledeuxová. 

Vítězný skok Guové:

„Měla jsem pocit, že i kdybych to neskočila, vyšlu poselství do světa, které povzbudí další dívky, aby se snažily překonat své vlastní hranice,“ řekla Guová.

U jejího jména svítilo skóre 188,25, což bylo o tři čtvrtiny bodu více než měla druhá Ledeuxová, která už odpověď hledala marně. 

„Nejlepší okamžik mého života,“ zářila dcera amerického otce a čínské maminky. „Nemůžu uvěřit tomu, co se právě stalo,“ povídala Guová pro server olympics.com.

Od roku 2019 závodí „sněhová královna“ Ku Aj-ling, jak zní přepis jejího jména, za Čínu. Tu teď i definitivně pobláznila.

Miliony krajanů se jaly gratulovat, útokem vzaly sociální síť Weibo.

Sedm z deseti nejvyhledávanějších témat se podle CNN týkalo právě Guové.

Na jejím profilu, který sleduje téměř 2,6 milionu lidí, se za půl hodiny objevilo více než 90 tisíc nadšených komentářů. Miliony uživatelů používaly hashtagy jako „Ku Aj-ling získala zlato“, což Weibo neustálo a dočasně se zhroutilo.

Americká modelka ze Stanfordu

Po svém triumfu musela mladá Číňanka odpovídat na otázky ohledně svého občanství, které je teď pro veřejnost lehkou nejasností...

Není zřejmé, zda se při své čínské naturalizaci vzdala občanství amerického. Obvykle je tato procedura nutná, jelikož čínská strana dvojí občanství nepovoluje. „Rozhodně se cítím být stejně Američankou jako Číňankou,“ volila nejasné formulace. „Když jsem v USA, jsem Američanka. Když jsem v Číně, jsem Číňanka,“ řekla rezolutně, konkrétnější být nechtěla.

„Pokud mě někteří lidé nemají rádi, je to jejich chyba, olympiádu pravděpodobně nikdy nevyhrajou,“ povídala mladá žena, jež se věnuje i modelingu. 

Spolupracovala například se značkami jako Gucci nebo Louis Vuitton. V září 2021 byla na obálce časopisu Marie Claire Čína.  

Slibným způsobem se rovněž vyvíjí její studijní život. 

Na podzim plánuje nastoupit na prestižní Stanfordskou univerzitu, na kterou byla přijata díky perfektnímu studijnímu skóre.

„Eileen je neuvěřitelně chytrá. Ráda dělá z kluků lyžařů blbce,“ žertoval její bývalý trenér Peter Olenick. „Používá moudřejší slova než oni. Mluví o věcech, které daleko přesahují lyžování, předhazuje jim třeba chemii,“ popisoval.

Autor:

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč