Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Petr Čech: K výhře nad Manchesterem nám pomohla skvělá obrana

Sport

  14:57
LONDÝN - Další vychytanou nulu má na svém kontě český gólman Petr Čech po nedělní výhře 1:0 ve šlágru anglické ligy nad Manchesterem United, díky které fotbalisté Chelsea získali v čele tabulky pětibodový náskok. Stejně jako v řadě předchozích utkání jeho týmu vynesla úspěch bezchybná defenziva, v níž letos mužstvo ze Stamford Bridge vyniká.

Petr Čech sleduje souboj Johna Terryho a Wayna Rooneyho. foto: AFP

Dobrá obrana je podle Čecha klíčem k úspěchu, bez ní se prý titul vyhrát nedá. Podle Čecha šlo o hodně těžký, i když ne zvlášť pohledný duel. "Pro fanoušky to na první pohled možná nebyla úplně atraktivní podívaná, ale ten zápas měl obrovské tempo. Na hřišti bylo kvůli tomu potom strašně málo místa na kombinaci a pěknou hru," uvedl dnes český brankář na svém webu.

Pro Chelsea měl zápas šťastnou tečku díky gólu obránce Johna Terryho a pro Čecha znamenal 96. čisté konto v anglické lize. "Bylo jasné, že obrany budou dominovat a kdo vstřelí gól, tak bude mít k bodům hodně blízko. Pokud v utkání mužstvo neinkasuje, je to základ úspěchu. Víte, že se na můžete spolehnout a pak stačí vstřelit jediný gól. Kdo chce vyhrát titul, musí dobře bránit, o tom není sporu," uvedl Čech.

Nynější série Chelsea v mnohém připomíná mistrovské sezony 2004/05 a 2005/06, v nichž měl jeho tým se všemi soupeři ze silné čtveřice aktivní skóre. "Když nedáte body svým přímým konkurentům a naopak je o ně oberete, to se počítá dvojnásobně. Vezměte si loňský rok - šest bodů jsme odevzdali Liverpoolu, prohráli doma s Arsenalem i na Old Traffordu. Ty body nám pak v závěrečném účtování chyběly," připomněl gólman.

I proto má londýnský klub pětibodový náskok na Manchester United a Arsenal, který má zápas k dobru. "Je to výhodná pozice, ale jsme teprve ve třetině soutěže. Svoje postavení musíme potvrzovat i v dalších zápasech, třeba hned proti Wolverhamptonu. Pak nás čeká zápas na Arsenalu, který má utkání k dobru a pokud v něm uspěje, bude na nás ztrácet už jen dva body."

 Spokojen byl nejen s výsledkem, ale i svým výkonem, neboť zvláště při Rooneyho střele musel vytáhnout maximum ze svého umění. "Jsem spokojený, protože vše, co jsem měl vyřešit, jsem vyřešil. Jak pro mě, tak pro mého kolegu Van der Sara to ale bylo velmi těžké utkání především kvůli koncentraci, kterou jsme si museli udržet. V takových zápasech je nejdůležitější být neustále ve střehu a připravený na všechno," řekl Čech.

Teď bud mít možnost si odpočinout psychicky i fyzicky. Na turnaj s reprezentaci do Spojených arabských emirátů necestuje. Od trenéra Michala Bílka dostal volno, protože ho už delší čas trápí bolesti v zádech.

"Obrátil jsem se na vedení nároďáku s prosbou o uvolnění, protože mám drobné problémy se zády a rád bych je po dobu pauzy doléčil. Sedmihodinový let do emirátů by mým zádům v takovém stavu moc neprospěl, navíc mě čeká nabitý program. Jsem rád, že se mohu dát do kupy," dodal Čech.

Autor: