Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Petr Nedvěd se z NHL vrací do Česka

Sport

  13:07
PRAHA - Pětatřicetiletý hokejový útočník Petr Nedvěd se definitivně rozhodl k návratu do extraligy a podepsal roční smlouvu s vedením pražské Sparty. Mistrovský tým o tom informoval na svých oficiálních stránkách.

Sparta Praha foto: ČTK

"Petr bude obrovským tahákem pro naše fanoušky a díky jeho mnohaletým zkušenostem z NHL očekáváme, že na sebe převezme také velký díl odpovědnosti," řekl generální manažer Petr Bříza na adresu druhého nejproduktivnějšího Čecha v historii NHL.

V podobném duchu se k čerstvé posile vyjádřil také hlavní kouč František Výborný. "O Petrovi se hodně mluvilo a spekulovalo již delší dobu a byli jsme tak dohodnutí pro případ, že nedostane z NHL odpovídající nabídku, s níž by byl spokojený," uvedl. "Věřím, že Petr by mohl být vůdčí osobností i s ohledem na to, kteří hráči po minulé sezoně odešli. Zároveň by měl být hlavní superstar pro diváky," dodal trenér.

Zahrají si bratři spolu?
Nedvěd se do kádru mistrovského celku vrací po dvou sezonách, naposledy působil ve Spartě během stávky v NHL v ročníku 2004/05. Klub tehdy překvapivě klopýtl již ve čtvrtfinále s Vítkovicemi, Nedvěd si v celkem 51 zápasech v základní části připsal 40 kanadských bodů díky 24 brankám a 16 asistencím. Právě následující dva ročníky však pro něho byly nejhoršími v kariéře v NHL, v poslední sezoně se dokonce ocitl na farmě Philadelphie.

"Petr je hráčem velkého kalibru a představuje obrovskou zkušenost. Důležitá je tedy otázka, jak se k tomu všemu postaví on sám. Motivaci by však měl mít velkou, neboť bude chtít dokázat, že hokej pořád umí. A na Spartě se za poslední dvě sezony ukázalo, že tam je perspektiva," uvedl Výborný.

Svému novému svěřenci věří také z dalších důvodů. "Kvalitu na to, aby byl hvězdou, má velkou. A nikde není psáno, že si svými výkony v extralize nemůže vysloužit zase znovu smlouvu v zámoří, stačí se podívat na Honzu Hlaváče," připomněl. "Nikdy jsem ho netrénoval, ale i když byl v zámoří a chtěl potrénovat, tak přišel a vždy se slušně zeptal," dodal Výborný.

Liberecký rodák emigroval začátkem roku 1989, aby zkusil štěstí v zámoří. Zde zaujal především působením v celku Seattle Thunderbirds ve WHL, kde za 71 utkání nasbíral 145 bodů za 65 přesných tref a 80 nahrávek. To mu přineslo nejen cenu pro nejlepšího nováčka nižších kanadských soutěží, ale také druhou pozici na draftu 1990, kde si ho vybral Vancouver.

V NHL působil následně také v St. Louis, Pittsburghu, New Yorku Rangers, Phoenixu, Philadelphii a naposledy v Edmontonu. Celkem zasáhl do 982 utkání, v nichž si připsal 717 bodů za 310 branek a 407 asistencí. V play off přidal v 71 soubojích 42 bodů zásluhou 19 gólů a 23 finálních přihrávek. Stanleyova poháru se dosud nedočkal, na mezinárodní scéně pomohl pěti góly k stříbru na olympijských hrách 1994, které však vybojoval v dresu s javorovým listem na prsou. Vedle českého totiž získal i kanadské občanství.

Sparťanský lodivod Výborný také připustil, že dohoda s Nedvědem může být krokem směrem k působení bratrů Nedvědových v jednom dresu. "Je to dost možné, ačkoliv nevím, v jaké fázi jsou teď jednání s Jardou, neboť měl nějaké nabídky ze zahraničí. Měsíc s námi však trénoval a kondičně je na tom teď tak, jak nebyl ani před deseti lety," pochvaloval si Výborný.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...