Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Šťastná Holešínská: Dvě hráčky nás přece neporazí, táta se staral o orly

Česká basketbalistka Petr Holešínská střílí v zápase s Itálií. foto: FIBA

Ze svých celkových 19 bodů jich dvanáct urvala v poslední čtvrtině. Proměnila i všech šest trestných hodů, při nichž svírala osud českých basketbalistek doslova ve svých rukou. Petra Holešínská zachovala klid a v pondělí večer v Tel Avivu zpečetila vítězství 79:76 nad Řeckem a postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy, v němž reprezentantky ve čtvrtek v Lublani narazí na Maďarsko.
  7:00

„Výhra pro mě znamená hodně, jsem na své první Evropě, o to víc je pro mě takový úspěch speciální,“ zářila Holešínská po zápase v mixzóně. „Jsem ráda za nás holky i trenéry, myslím, že jsme si vyhrát zasloužily. Občas náš basket sice nevypadá moc hezky, ale bojujeme.“

Jak jste prožívala trestné hody v závěru utkání?
Moc nervózní jsem nebyla, v prvním zápase jsem bohužel tři šestky neproměnila, takže jsem si říkala, že teď už je dát musím. V těchto momentech si věřím celou sezonu, i v klubu ve Španělsku jsem si ve vyrovnané koncovce pro fauly chodila.

Povedly se vám i dva koše s faulem za sebou, vynahradila jste si aspoň střelbu za tři body, při níž jste trefila jen jeden ze sedmi pokusů?
Takhle najíždět není moje hra, ale jsem skórer a jako jedna ze zkušenějších jsem musela vzít zodpovědnost na sebe. Samozřejmě mě mrzí, že mi tady trojky tolik nepadaly, tak snad to ve Slovinsku v jiné hale zlepším.

Jak se vám hrálo proti řeckým pivotkám Fasulaové a Spanuové, které se postaraly dohromady o 48 bodů a 19 doskoků?
Jsou top evropské hráčky, Fasulaovou znám ze španělské ligy. Je specifická tím, že je velká, ale hrozně pohyblivá, zakončuje skvěle pravou i levou rukou, takže se hrozně těžko brání. Ale popasovaly jsme se s nimi jako tým, řekly jsme si, že dvě hráčky nás neporazí. A taky neporazily.

České basketbalistky před utkáním s Belgií.

V českém týmu se 15 body vytáhla Veronika Šípová, důležitý příspěvek přidala i 18letá Dominika Paurová. Co jim říkáte?
Určitě hodně pomohly. Tolik bodů od Verči se asi úplně nečekalo, i na doskoku bojovala s pivotkami, když Naty (Stoupalová) a Bříza (Březinová) měly docela brzy fauly. A před Domčou respekt, na takové úrovni ani tady na turnaji toho moc neodehrála, ale přišla se skvělou energií, měla zisky i doskoky, dala pár košů... Zkrátka jsme předvedly týmový výkon.

Jak se vám hrálo tak důležité utkání na mistrovství Evropy bez diváků?
Bylo to určitě zvláštní, ale energii si musíme vytvořit samy. V prvním poločase se nám to úplně nedařilo, byly jsme takové chcíplé, ale když jsme začaly věřit, že je můžeme porazit, tak se přidala i lavička. A děkujeme našim fanouškům a rodičům, kteří nás podporovali celý zápas, i když se nám nedařilo.

Už vyhlížíte čtvrtfinále s Maďarskem, které ve skupině D překvapivě porazilo Srbsko?
Čekám těžký zápas, protože taky mají velké pivotky, ale jsou z těch čtyř týmů (vedle Francie, Španělska a Belgie) nejhratelnějšími soupeřkami. Určitě se budeme soustředit a připravíme se co nejlíp.

Těší vás, že nastoupíte až ve čtvrtek?
Pauza nám určitě pomůže, už trochu cítíme nohy. Bohužel se musíme přesunout do Lublaně, což není moc blízko, ale zase tam budeme mít víc fanoušků. Konečně přijedou i naši, taťka do Izraele nemohl, protože měl mláďata sokolů a orlů a musel se o ně starat (smích).

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...