Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Pěvecká hvězda Roman Šebrle: Roky už cítím nejvíc po ránu...!

Sport

  9:14
PRAHA - Největší potlesk patřil jemu. Ačkoli se nestal českým Atletem roku, před sálem i televizními kamerami vícebojař Roman Šebrle ohromil. Svým pěveckým vystoupením připomněl hit autorské dvojice František Řebíček - Jiří Zmožek Už mi, lásko, není dvacet let, který v 80. letech vtrhl do hitparád.

Roman Šebrle. foto: ČTK

Aplaus vestoje pak trval přes minutu. "Byl to bomba, zlatý hřeb večera, smáli jsme se ještě dlouho potom," líčil Rudolf Černý, počtvrté v řadě Trenér roku, který připravuje jak vítězku ankety Barboru Špotákovou, tak Juniora roku Jakuba Vadlejcha.

Píseň

Co zpíval Roman Šebrle:
- Už mi prostě není dvacet let, už mi není ani dvacet pět, a že to moc krásná léta jsou, přál jsem si, ať mi zůstanou.

- To u nohou mi ležel celý svět, stovku dal jsem za deset šedesát pět, skákal osm metrů, ba i dál, byl jsem vítěz, co málo prohrával.

- Čas otupí i ostrý břit, na druhou stranu mám dnes klid, budoucnosti kráčím naproti, jen mě u toho nikdo nefotí.

- Už mi prostě není třicet let, holt už mi je prostě třicet pět, roky odnesly mou nirvánu, už je cítím, nejvíc po ránu.

- Aspoň teď mám čas na knížky, kde je mých 215 do výšky, a kde pět set dvacet o tyči, dneska už mám pěkně po... srandě, co dřív snes jsem, už mne poničí...

Diváky velmi pobavila vtipná verze Řebíčkova textu, o kterou se postaral scenárista a dramaturg Radan Dolejš. Olympijský vítěz z Atén 2004, světový rekordman a exmistr světa Šebrle, kterému bude zanedlouho pětatřicet, neváhal "shodit se" rolí stárnoucího atleta.

"Vůbec mi to nešlo těžce z pusy, vždyť já už přesluhuju, jak říká můj trenér Dála Kupka. Já jsem pro každou legraci," smál se Šebrle, majitel bronzu z březnového halového mistrovství Evropy, pětinásobný vítěz ankety, který teď obsadil páté místo.

"Když jsem Romanovi posílal textík, nebyl jsem si jistý, jestli je tohle to pravé a zda to přijme. Jenže za chvíli mi volal a smál se! Tím jsem získal jistotu, že to bude dobré," líčil Dolejš.

Prý to bylo lepší než v Berlíně, smál se atlet
Také Šebrle byl se svým vystoupením spokojený. "Robert Změlík mi povídal, že to bylo lepší než v Berlíně," připomněl se smíchem srpnové mistrovství světa, kde obsadil jedenácté místo, a zmínil přitom kamaráda a rádce, vítěze OH v Barceloně v roce 1992. Muzikálová zpěvačka Monika Absolonová hned po Šebrleho vystoupení směrem k nestárnoucímu atletovi zpívala: Ač poražen, jsi můj pán, zase zvítězíš.

"Jestli se příští rok naplní moje písnička, nebo Moničina, je ve hvězdách. Ale motivace pro mistrovství Evropy v Barceloně mám spoustu, nebojte se," ujistil Šebrle. Také Absolonovou svým vystoupením a přístupem nadchl.

"Nebál se tropit si ze sebe šprýmy, tím hrozně stoupl určitě nejen v mých očích," pravila. Podle ní by Šebrle uspěl i jako zpěvák. "To si pište. Když jsme to ve studiu nahrávali, dámy od zvuku se ptaly - tak hezky zpívá opravdu Roman Šebrle? Myslím, že třeba Martin Maxa, ač můj kamarád, by se vedle Romana třásl o svoji pozici," dodala.

Velkého příznivce má Šebrle také v Dolejšovi. "Myslím, že my Češi máme málo symbolů, a Roman je jeden z nich. Své symboly je třeba hýčkat, a ne je shazovat," pokýval hlavou scenárista a dramaturg.