Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Phelps opět dvakrát prohrál, ztrácí gloriolu fenoména?

Sport

  10:30
SANTA CLARA - VIDEO - Baltimorská baracuda své soupeře přestává děsit. Během třítýdenního soustředění, ukončené na mítinku v Santa Claře, zatím rozhodně nezářil. Během tří týdnů se mu totiž již podruhé stalo, že během čtyřiadvaceti hodin prohrál dva závody. A červencové mistrovství světa se nezadržitelně blíží.

Michael Phelps před závodem. foto: AFP

Čtrnáctinásobný olympijský šampion zaplaval na prestižní kraulařské distanci čas 48,87 sekundy, který byl o 43 setin horší než výkon Kanaďana Brenta Haydena. Ten už dříve nabídl fenomenálnímu Američanovi, že mu bude radit s přípravou na další olympiádu, kde se chce zaměřit i na sprinterské disciplíny. "Není to skutečný sprinter. Všichni vědí, že je nejrychlejší v závěru, ale musí zapracovat i na počáteční rychlosti," uvedl Hayden.

PORÁŽKA OD HAYDENA - VIDEO ZDE!

O několik desítek minut později Phelpse pokořil o 16 setin i znakařský specialista Ryan Lochte. "Každý se dá porazit. Je to jen otázka času a místa," vychutnával si výhru nad svým kamarádem Lochte. Phelps měl na mítinku padesátiprocentní úspěšnost: v pátek vyhrál 200 metrů motýlek a o den později i čtyřstovku volným způsobem. "Poznal jsem, jak na tom jsem a co je třeba zlepšit. Už se těším domů do své postele," řekl po třítýdenním soustředění Phelps.

Po olympijských hrách si dopřál dlouhou pauzu a v únoru navíc dostal tříměsíční zákaz závodění za kouření marihuany. Poprvé se představil na květnovém mítinku v Charlotte, kde dvakrát prohrál. Tento týden má závodit ještě v Montrealu.

Autor: