Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Phelpsův nezdravý jídelníček

Sport

  14:41
PEKING - Michael Phelps má obrovský hlad nejen po medailích. Za den spořádá tolik jídla co jiní lidé za několik dní. I když má fenomenální americký plavec při tréninku i závodech velký výdej energie, vysvětlením toho, proč na rozdíl od normálních smrtelníků netloustne, je i jeho velmi rychlý metabolismus.

Fenomenální Phelps. foto: AFP

Phelpsův jídelníček podrobila rozboru stanice BBC. Ke snídani si prý Phelps dává tři sendviče se smaženými vejci, sýrem, rajčaty, hlávkovým salátem, smaženou cibulí a majonézou. Následují tři lívance s čokoládovou polevou, omeleta z pěti vajec, tři pocukrované francouzské topinky, miska ovesné kaše s otrubami a dva hrnky kávy.

K obědu Phelps spořádá půl kila těstovin, dva velké sendviče z bílého pečiva se sýrem, šunkou a majonézou, což zapíjí energetickými nápoji. K večeři si dává dalšího půl kila těstovin, obvykle se smetanovou omáčkou carbonara, a poté obrovskou pizzu a další energetické nápoje.

Tato kombinace nevypadá příliš zdravě, vždyť ohromujících 10 000 kalorií za den potřebuje pět průměrných lidí. Takovéto menu je ale prý u Phelpse, který v roce 2004 získal v Aténách šest zlatých a z Pekingu si jich odváží rovných osm, během plného tréninku v jednom dni běžné. „Jíst, spát a plavat, to je vše, co mohu dělat,“ řekl americký plavec.

"Pokud by takto jedl dlouhodobě, tak by musel pravidelně chodit ke kardiologovi,“ poznamenala odbornice na výživu sportovců Barbara Lewinová. Ta Phelpsovi doporučuje vynechat žloutky, bílé pečivo nahradit celozrnným, přidat do jídelníčku ovoce a zeleninu a hlavně rozložit jídlo do více dávek během celého dne

Autoři: ,