Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Planica třes se! Na obřím mamutu v Norsku budou skokané útočit na rekord

Sport

  16:56
VIKERSUND - Skokan Roman Koudelka se po pomalejším vstupu do sezony dostává do výborné formy, kterou by chtěl využít i na víkendovém Světovém poháru v letech v norském Vikersundu. Na největším můstku světa pomýšlí na překonání nejen svého osobního rekordu 211 metrů, díky němuž skončil třetí na lednovém SP v Harrachově.

Roman Koudelka. foto: Reuters

Můstek ve Vikersundu má nyní konstrukční bod 225 metrů (dosud největší v Planici, která drží světový rekord má HS 215 metrů), a proto láká k překonávání lidských možností. "Moc se těším, ale zároveň mám velký respekt. Záleží, co nám pořadatelé dovolí, ale těch 211 metrů bude docela reálných," prohlásil v rozhovoru pro server skiflying.cz nejlepší český skokan současnosti.

Pokud by chtěl alespoň vyrovnat absolutní české maximum Antonína Hájka, musel by přistát na značce 236 metrů. Nejen pro Koudelku bude hned po SP v letech obtížné se přeorientovat na střední můstek, na kterém se bude konat první závod mistrovství světa v Oslu.

"Chci stihnout ještě pořádně potrénovat v Liberci. Na malém můstku se ještě neskákala soutěž s přepočty větrných koeficientů. Bude tam záležet na každičkém detailu," upozornil na specifika závodu MS, ve kterém by chtěl dokázat, že mu střední můstky vždy svědčily.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...