Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Plavce trápila při tréninku teplá voda

Sport

  10:40
PEKING - Čeští plavci se při předolympijském soustředění v Hongkongu potýkali hned s několika problémy. Voda v bazénu, kde museli absolvovat týdenní ladění formy, měla více než 31 stupňů Celsia. Sportovci si tak museli připadat jako ve varné konvi. Plavci Květoslavu Svobodovi navíc nateklo oko.

Nejlepší současný český plavec prsař Jiří Jedlička při tréninku v Pekingu. foto: ČTK

V úterý večer přijeli plavci do Pekingu a dnes dopoledne poprvé okusili závodní bazén ve Vodní kostce, kde byla voda o poznání lepší. "Ta vařící voda byla síla, motala se mi z toho palice, ale nakonec to zas tak moc nevadilo. Ty tréninky doženu tady," řekl po dnešním dopoledním tréninku plavec Jiří Jedlička.

Na soustředění však chyběl kraulař Květoslav Svoboda, který dostal neznámou alergickou reakci, nateklo mu oko a dostal od lékařky plaveckého týmu protialergickou injekci. "Měl škvírku," popisovala trenérka reprezentace Jaroslava Passerová. "Květoš teď odpočívá, není to nijak dramatické, odpoledne se chystá na trénink," řekla lékařka Jitka Polišenská.

Jedlička jí hamburgery a chce do semifinále
Je mu teprve jednadvacet let, na olympijských hrách nikdy nebyl, přesto se Jiří Jedlička v Pekingu vůbec nestresuje. Jí hamburgery, pije colu a má velkou radost, že na soustředění v Hongkongu levně koupil objektiv na svůj kvalitní fotoaparát - zrcadlovku. Na teplo i na přechody z klimatizovaných místností si už zvykl a nakonec mávl rukou i nad tím, že v Hongkongu musel trénovat ve vodě, která měla kolem 31 stupňů Celsia.

"Léčíme to a zlepšuje se to," ujistila, že nejde o žádné závažné onemocnění. S plavci se z Hongkongu vrátila i Jana Pechanová, česká medailová naděje v dálkovém plavání, která přitom měla přijet do Pekingu až za týden. "Ale v tom vedru se to nedalo," glosovala pro teplotu vody. "Ty podmínky stály za nic, ale ty nákupy, to bylo něco," usmívala se kraulařka Jana Klusáčková v narážce na levné obchody v Hongkongu.

Teplá voda je v Asii běžnou záležitostí
Plavci neměli moc na výběr, teplá voda je v Asii takřka všude. Američané, včetně české znakařky Petry Klosové, se dokonce v Singapuru museli vyrovnat s teplotou takřka 35 stupňů. "Takže to jsme na tom ještě byli docela dobře," vykládala Passerová. "Studená voda netekla ani z kohoutku," dodala.

K bazénu si alespoň natáhli hadici s chladnější vodou, ale sluníčko ji stejně ohřálo. "Takže to nakonec mělo skoro stejně jako voda v tom bazénu," vzpomínal Jaroslav Strnad, trenér nejlepšího českého plavce Jiřího Jedličky. "Byl to mazec, každou chvíli jsem z toho měl moták v hlavě," řekl prsař Jedlička.

Týden tak využili plavci k aklimatizaci na časové pásmo a na teplé počasí s velkou vlhkostí, které panuje v Pekingu. "A tréninku už je teď před závody stejně méně," konstatovala Passerová. Neuvažovali plavci ani o tom, že by přijeli do Pekingu dřív jako Pechanová? "Nechtěli jsme, aby byli ve víru olympiády dlouho před závody. Pak je to stres, z psychického hlediska je lepší přijet na poslední chvíli," vysvětlovala trenérka.

Autoři: ,