Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hermannová se Štochlovou i Dunárová s Resovou jsou na ME v beachi v play off

Barbora Hermannová (vlevo) a Marie-Sára Štochlová foto: Jiří Seidl, MF DNES

Oba české ženské beachvolejbalové páry si na mistrovství Evropy ve Vídni vybojovaly postup ze skupiny do vyřazovacích bojů. Miroslava Dunárová a Daniela Resová to zvládly po prvním zápase a výhře 2:1 na sety nad polskou dvojicí Jagoda Gruszczyňská, Aleksandra Wachowiczová, zkušenější Barbora Hermannová s Marií-Sárou Štochlovou se po úvodní porážce zachránily po bitvě se Španělkami Sol Guidarelliovou a Sofíí Gonzálezovou.
  13:40aktualizováno  19:03

Dunárová s Resovou, jež na poslední chvíli nahradily původně kvalifikované Markétu Nausch Slukovou s Helenou Havelkovou, v souboji o přímý postup do osmifinále s Ukrajinkami Valentynou Davidovovou a Jevhenijí Bajevovou prohrály 9:21, 12:21.

„Do zápasu jsme šly s tím, že nemáme co ztratit, protože Polky teď mají formu a na posledním turnaji zahrály fakt dobře. My jsme na ně byly dobře připravené, ale braly jsme to tak, že svým výkonem můžeme jen překvapit,“ řekla ČTK po prvním utkání Dunárová. „Nervózní jsme byly celou dobu, ale neztratily jsme hlavu. Bojovaly jsme o každý míč a dávaly jsme do toho celou dobu všechno,“ dodala brněnská polařka.

Hermannová se Štochlovou zahájily ME prohrou 1:2 s Francouzkami Lézanou Placetteovou a Alexií Richardovou. V první sadě ani jednou neprohrávaly a zvítězily 21:16. Druhý set měl opačný průběh. Francouzky od počátku vedly, a přestože se české jedničky v závěru několikrát dotáhly na jediný bod, nasazené devatenáctky vyhrály 21:19. Dlouho vyrovnaný tie-break rozhodla za stavu 9:8 pro českou dvojici pětibodová šňůra Francouzek, jež nakonec zkrácenou sadu ovládly 15:11.

Proti španělské dvojici Guidarelliová, Gonzálezová nezačaly české beachvolejbalistky dobře (16:21), ale pak zvítězily čtyřbodovým rozdílem a dramatický závěr rozhodly pro sebe 17:15, když proměnily pátý mečbol. Odvrátily tak vyřazení ze šampionátu.

„Podmínky jsou šílené, hrozně fouká, točí se to ze strany na stranu. Španělky už v prvním zápase proti nejvýše nasazeným Italkám hrály velmi dobře, takže jsme věděly, že to nebude jednoduchá záležitost,“ řekla Hermannová.

„V ranním zápase jsme udělaly spoustu zbytečných nevynucených chyb, teď už to bylo o něco lepší. Celkově se nám dneska moc nedařilo najít společné tempo, spíš jsme od rána bojovaly samy se sebou než se soupeři,“ dodala Štochlová.

Dunárová s Resovou polskou dvojici zaskočily a první sadu vyhrály 21:17. Favorizované soupeřky vyrovnaly a do tie-breaku vstoupily lépe, ale Češky nepříznivý stav zvrátily. Za stavu 14:13 proměnila Dunárová mečbol útokem přesně na zadní čáru.

V duelu o první místo ve skupině Dunárová s Resovou na Ukrajinky nestačily. V obou setech brzy ztrácely a prohrály je výrazným rozdílem. „Úplně jsme si neporadily se sluncem, které tady hodně nepříjemně svítilo. Mohly jsme na to zareagovat rychleji,“ řekla Resová. „Teď převládají negativní emoce. Věřily jsme si na ně, protože je známe. Jsme ale samozřejmě hrozně šťastné, že jsme z té skupiny vůbec prolezly. Navíc jsme druhé a máme dobrou pozici. Takže je to hořkosladké,“ dodala Dunárová.

Mistrovství Evropy v plážovém volejbalu ve Vídni

Ženy:
Skupina C:

Placetteová, Richardová (19-Fr.) - Hermannová, Štochlová (14-ČR) 2:1 (-16, 19, 11)
Hermannová, Štochlová - Guidarelliová, Gonzálezová (30-Šp.) 2:1 (-16, 17, 15).

Skupina G:
Dunárová, Resová (23-ČR) - Gruszczyňská, Wachowiczová (10-Pol.) 2:1 (17, -16, 13)
Davidovová, Bajevová (26-Ukr.) - Dunárová, Resová 2:0 (9, 12)

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!