Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Plekanec pomohl zastavit rozjetý Pittsburgh

Sport

  10:01
NEW YORK - Český hokejista Tomáš Plekanec se stal první hvězdou nedělního utkání NHL Montreal - Pittsburgh. Bývalý kladenský útočník v základní hrací době dvakrát skóroval a v prodloužení připravil rozhodující branku Sheldonu Souraymu.
NHL (ilustrační foto)

NHL (ilustrační foto) foto: ČTK

Canadiens vyhráli 4:3 a povedla se jim odveta za čtvrteční prohru 4:5 po samostatných nájezdech, navíc přerušili šestizápasovou úspěšnou sérii Penguins.

Obránce Souray měl pro Plekance jen slova chvály. "Hrál opravdu skvěle, stejně jako v posledních několika zápasech. Zlepšil se směrem dopředu a to jsme potřebovali. Když se podíváte na jeho dva góly, zjistíte, že jsou výsledkem tvrdé práce a tlačení se před branku," řekl třicetiletý zadák na adresu českého útočníka.

Rozuzlení duelu přišlo v prodloužení, když Plekanec vypíchl v obranném pásmu Canadiens puk vedoucímu muži kanadského bodování Sidneymu Crosbymu. Při následném protiútoku, kdy se Souraym postupovali ve dvou proti jednomu, Plekanec urostlému bekovi nabil přesnou přihrávkou a ten z první propálil brankáře Marka-Andreho Fleuryho. "Věděl jsem, že když na tom místě ztratím kotouč, přijdou problémy. Musím se z toho poučit," zpytoval svědomí Crosby, který si připsal dvě asistence.

Washington zvítězil nad týmem New York Islanders 2:1 po samostatných nájezdech, když se jediným úspěšným exekutorem penaltového rozstřelu stal ruský talentovaný útočník Alexandr Sjomin. Capitals si tak spravili chuť po třech porážkách za sebou.

Podruhé za sebou vyšel bodově naprázdno nejlepší nováček minulé sezony Alexandr Ovečkin, jenž navíc neproměnil ani samostatný nájezd. To mu však radost z triumfu nezkalilo. "Jsem šťastný, že jsme vyhráli. Prohráli jsme osm z posledních deseti zápasů a skoro jsme zapomněli, jak chutná vítězství. Dnešní úspěch je pro nás důležitý," řekl novinářům Ovečkin, který je s 33 zásahy v čele pořadí ligových střelců společně s Vincentem Lecavalierem z Tampy Bay.

O úspěch Washingtonu se výrazně zasloužil gólman Olaf Kölzig. Ten zastavil 31 střel Islanders a při nájezdech zneškodnil pokusy Miroslava Šatana, Viktora Kozlova i Jasona Blakea. Capitals přitom z předchozích pěti penaltových rozstřelů odešli poraženi. "Konečně jsme nějaké nájezdy zvládli," oddechl si německý brankář.

Sjomin se v rozstřelu rozjel jako první a gólmana Ricka DiPietra překonal blafákem do bekhendu. O zbytek už pak postaral Kölzig. "Poslední dva zápasy chytal Olie neuvěřitelně, ale my jsme mu moc nepomohli. Ty nájezdy jsme vyhráli díky němu," složil Kölzigovi poklonu forvard Matt Pettinger, autor jediné branky Capitals v řádné hrací době.

Výsledky:
Washington - New York Islanders 2:1 po sam. nájezdech (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0)
Branky: 3. Pettinger, rozhodující sam. nájezd Sjomin - 21. Sillinger. Střely na branku: 31:32. Diváci: 12.508.

Montreal - Pittsburgh 4:3 v prodl. (0:1, 1:1, 2:1 - 1:0)
Branky: 25. a 42. Plekanec, 46. Streit, 63. Souray (Plekanec) - 12. J. Staal, 26. Ryan Whitney, 58. Ouellet. Střely na branku: 29:34. Diváci: 21.273.

Autor: