Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Plíšková a Kvitová v hlavních rolích. Na výsluní se ale derou i další tenistky

Sport

  9:00
PRAHA - Už v neděli startuje druhý tenisový grandslamový turnaj sezony Roland Garros. A letos budou bitvy v ženské části pavouka řádně nevyzpytatelné.

Jak se Karolíně Plíškové povede v Paříži? foto: Reuters

V romantickém městě na řece Seině už týden prokládají tréninkové jednotky sponzorskými i dalšími aktivitami. Tak třeba tenistky Karolína Plíšková, Simona Halepová a Elina Svitolinová se před Eiffelovou věží zvěčnily pro značku luxusních hodinek.

Petra Kvitová zase ve čtvrtek z hotelového pokoje u televize fandila českým hokejistům ve čtvrtfinále mistrovství světa.

Elitní hráčky před druhým grandslamem roku ladí na oranžové drti formu. Před (v případě úspěchu) dvěma hektickými týdny načerpávají i psychické síly.

Zítra totiž v tenisovém areálu Rolanda Garrose vypukne antukové šílenství. A v ženské části soutěže půjde o obzvlášť zajímavé klání.

Od dubna, kdy v americkém Charlestonu vypukla antuková sezona, ovládla jednotlivé turnaje vždy jiná tenistka. Na větších akcích kategorie Premier, Premier 5 a Premier Mandatory se postupně z triumfů na červené drti radovaly Keysová (Charleston), Kvitová (Stuttgart) Bertensová (Madrid) a Plíšková (Řím).

Karolína Plíšková podává ve finále římského turnaje.
Karolína Muchová se raduje z vítězného úderu

„Od doby, co na úplné špici chybí Serena Williamsová, se hodně řeší, že schází holka, jež bude vyhrávat vše,“ říká Plíšková, aktuální světová dvojka. „Jenže dominovat pořad taky nejde.“

Historickou sérii osmnácti odlišných vítězek letošních turnajů přerušila až Kvitová na konci dubna již zmiňovaným triumfem ve Stuttgartu. Stala se tak první tenistkou, která letos ovládla dva turnaje. Minulý týden se k ní přidala krajanka Plíšková, už předtím v Madridu Bertensová.

Hned kvartet tenistek (mezi nimi i Plíšková s Kvitovou) se může po antukovém grandslamu posunout – po případném vítězství a při shodě dalších okolností – na tenisový trůn.

Takhle vyrovnaný souboj francouzské zápolení v posledních letech nenabídlo!

„Ze špičky jsou ale na antuku nejlépe připravené Halepová a Bertensová,“ všimla si Plíšková. „Ty dvě jsou pro mě jasné favoritky.“

Rumunka Halepová, nasazená trojka, v Paříži obhajuje titul. Letos na antuce hrála finále v Madridu proti Bertensové. S právě zarputilou Nizozemkou patří obě v očích bookmakerů k největším favoritkám na zisk grandslamové trofeje. Obě se v Paříži mohou setkat opět až ve finále.

„Ale nezatracovala bych ani Serenu. I když silou to na antuce urve asi těžko,“ dodává Plíšková.

Americká superstar byla nalosována do horní poloviny pavouka. Nad formou trojnásobné vítězky Roland Garros ale visí obrovský otazník.

Po čtvrtfinálové prohře na lednovém Australian Open s Plíškovou odehrála Williamsová tři turnaje a vždy odstoupila vinou zranění. Před týdnem se v Římě 23násobná šampionka potýkala s bolavým kolenem.

Další cíle pro Kvitovou

Drobné zdravotní lapálie řešila v posledních dnech i Kvitová. Finalistku letošního Australian Open sužovaly bolesti lýtkového svalu. Z Paříže ale před startem turnaje vzkázala, že její start není ohrožen.

Později se její trenér Jiří Vaněk rozpovídal pro oficiální web WTA o ambicích na Roland Garros. „Petra letos splnila dva cíle. Prvním bylo vyhrát každý rok jeden turnaj, ona už vyhrála Sydney a Stuttgart. Tím druhým je poté ovládnout více zápasů na grandslamu než loni.“

To se české tenistce povedlo už v lednu v Melbourne. A co teď v Paříži? „Kondiční trenér David Vydra ji připravuje pro velké turnaje a vrcholy, aby na nich byla fyzicky i psychicky v pohodě. Pokud se to povede, je pro Petru možné cokoliv.“

Petra Kvitová na turnaji ve Stuttgartu.

Petra Kvitová na turnaji ve Stuttgartu.

O případném zisku grandslamového titulu či premiérovém poskočení na post světové jedničky ale v týmu okolo dvojnásobné wimbledonské šampionky nepřemýšlí. Kvůli zbytečnému tlaku a očekávání.

„Stát se světovou jedničkou by byl pro Petru sen, ale nemluvíme o tom,“ přiznává Vaněk.

Od Australian Open okupuje světový trůn Naomi Ósaková. Antuka ale nepatří mezi její oblíbené povrchy. Při třech účastech v Paříži došla nejdále do třetího kola. „Navíc se odhlásila z generálek ve Stuttgartu i v Římě. Možná je na tom špatně fyzicky. Určitě ale má nějakou strategii,“ říká Plíšková.

Úvodní duely poodhalí formu širokého okruhu favoritek na vítězství.

Nevyzpytatelné Roland Garros 2019 může začít!

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...