Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Po Alonsově havárii se blíží doba uzavřených kokpitů

Sport

  19:00
SPA - Po hrůzostrašné nehodě z nedělní Velké ceny Belgie, kdy lotus Sebastiana Grosjeana málem přistál na hlavě Fernandu Alonsovi, se zdá být nevyhnutelné zavedení uzavřených kokpitů ve formuli 1. Ty by se mohly v královské motoristické třídě objevit už v roce 2014.

Nehoda Fernanda Alonsa foto: Reuters

Pouze štěstí, které zachránilo vedoucího muže průběžného pořadí mistrovství světa od vážného zranění, ukázalo na největší slabinu současných bezpečnostních opatření v F1. Zároveň potvrdilo oprávněnost snah technického institutu Mezinárodní automobilové federace (FIA) pokračovat ve vývoji uzavřených kokpitů.

"Myslím si, že už je to nevyhnutelné," řekl k zakryté sedačce pilotů F1 technický ředitel McLarenu Paddy Lowe, jenž na tomto projektu spolupracuje. "Začali jsme s tím před rokem a směřujeme to k roku 2014. Znovu to bylo pouze štěstí, ale příště už ho mít nemusíme," dodal k nedělní havárii ve Spa.

Intenzivně se začalo o uzavřených kokpitech uvažovat v roce 2009, kdy Brazilce Felipeho Massu na Hungaroringu trefila do hlavy uvolněná pružina z jiného auta. Několik dnů předtím zahynul v závodě formule 2 Henry Surtees poté, co ho zasáhlo uvolněné kolo.

Šéf Alonsova a Massova týmu Ferrari Stefano Domenicali nicméně říká, že by se s pracemi na zakrytých kokpitech nemělo pospíchat, protože se musejí vzít v úvahu i jiná bezpečností opatření. "Pracujeme s federací na správném systému ochrany, ale s těmi testovanými modely máme zatím trochu problémy - například jak sundat vršek v případě požáru nebo něčeho horšího. Takže s tím musíme být hodně opatrní," dodal Domenicali.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!