Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Po finále jsem nemohl spát, říká Čech

Sport

  6:51
BAD KLEINKIRCHHEIM - Buď šlo o souhru okolností, nebo brankář Petr Čech (25) opravdu přivezl fotbalové reprezentaci na závěr soustředění v Rakousku nádherné počasí. Když v sobotu dopoledne s týmem poprvé trénoval, místo zatažené oblohy svítilo jasně slunce.

Čech si užil i golf. foto: ČTK

Příjemnou změnu po deštivém týdnu si užívali všichni. Včetně Čecha, který tak zaháněl vzpomínky na moskevské finále Ligy mistrů, v němž mu s Chelsea jen těsně unikla vysněná trofej.

Jak jste v Moskvě strávil noc po smolném finále?
Nemohl jsem spát. Nejdřív jsme šli s ostatními spoluhráči a jejich rodinami na večeři. Oči jsem nemohl zamhouřit ani na hotelu, místo spánku jsem se díval na televizi. Když člověk vyhraje, nedokáže usnout, protože má radost. V opačném případě je to podobné.

Kam byste zařadil stříbrnou medaili ve výčtu svých úspěchů?
Moc vysoko nepůjde.

Jak jste prožíval okamžiky před penaltovým rozstřelem?
Na takovou variantu jsem byl připravený. Šel jsem se sám ode všech projít na druhou stranu hřiště a přemýšlel, kdo asi bude kopat.

Co byste řekl k penaltě, kterou jste zneškodnil  Portugalci Ronaldovi, největší hvězdě soupeře?
Nechtěl jsem se pohnout brzy, abych mu neusnadnil situaci. Počítal jsem s možností, že se při rozběhu zastaví. Ani jsem se nehnul a potom vystihl správnou stranu.

Kterou částí těla jste míč vyrazil mimo?
Tuším, že nosem. Byla to velká rána. Trefil mě do obličeje a helmy.

Diskuse vyvolal Ronaldův přerušovaný rozběh. Věděl jste, že v Anglii mu kvůli tomu  rozhodčí nařídili penaltu opakovat?
To je pravda. Jenže při penaltě, kterou tehdy vstřelil Arsenalu na druhý pokus, předvedl to samé a gól mu uznali. Rozhodčí to potom vysvětlili tak, že ho zastavil kvůli jednomu z jeho spoluhráčů, který vběhnul předčasně do vápna.

Troufnete si odhadnout, jestli by stejné zakončení předvedl v základní skupině na EURO, kde se potkáte znovu?
Je to jeho způsob, jak penalty střílí. Nemá proč to měnit. Kromě té finálové jich spoustu proměnil.

Ronaldo má za sebou vynikající, ale také namáhavou sezonu. Nezdál se vám už trochu unavený?
Bohužel ne. Hrál s chutí. Některé hráče chytaly v 70. minutě křeče, Ronaldo byl jedním z těch, kteří vydrželi běhat do poslední chvíle.

V posledních dvou zápasech za Chelsea jste oblékl oranžový dres, který měl znesnadnit práci útočícím střelcům. Chystáte se nyní hrát v podobně zabarveném dresu i pro reprezentaci?
Barvy reprezentačního dresu jsme vybírali v průběhu kvalifikace. Ani si je nepamatuju, ale tuším, že jde o žlutou a tmavě modrou.

Teď už se můžete plně soustředit na evropský šampionát. Jaké ambice má česká reprezentace při absenci Rosického a Nedvěda?
Cílem zůstává postup ze skupiny. Vyřazovací boje jsou pak loterie, v níž rozhoduje štěstí a aktuální forma.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...