Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Po Štěpánkovi vypadl na Australian Open i Berdych

Sport

  7:28aktualizováno  12:50
MELBOURNE - Český tenista Tomáš Berdych skončil na Australian Open nečekaně již ve druhém kole. Jednadvacátý nasazený prohrál s Jevgenijem Koroljovem z Kazachstánu, bratrancem bývalé ruské tenistky Anny Kurnikovové, po třech setech 4:6, 4:6 a 5:7.

Berdych na Australian Open dohrál už ve druhém kole

Z pětice zástupců českého tenisu dnes v Melbourne postoupila pouze Iveta Benešová v dohrávce prvního kola, stejně jako Berdych vypadly Lucie Hradecká, Sandra Záhlavová a Barbora Záhlavová-Strýcová.

Berdych se nemohl opřít o svoji základní zbraň, o podání, které v utkání ztratil celkem sedmkrát. Úspěšnost jeho prvního servisu dosáhla jen 51 procent. Naděje na zvrat mu svitla ve třetím setu, kdy vedl 5:4 a podával, ale nedokázal sadu ukončit. O tři gamy později ještě odvrátil tři mečboly a vyrovnal z 0:40 na shodu, jenomže servis nakonec neudržel a za dvě hodiny a jednadvacet minut prohrál.

Berdych tak nenavázal v Melbourne na předchozí tři ročníky, v kterých vždy postoupil na turnaji až do osmifinále. Po vypadnutí obou tahounů daviscupového týmu Berdycha a Radka Štěpánka tak v mužské dvouhře z českých hráčů zůstal jen Jan Hájek.

Do druhého kola postoupila Benešová, která si poradila s Chang Kai-chen z Tchaj-wanu 7:5, 6:2. "Dosud se mi nedařilo jak bych si přestavovala, a tak jsem ráda, že přišlo tohle první letošní vítězství na grandslamu," řekla Benešová. "Měla jsem v i trochu štěstí, ve druhém setu se mi zdála už odevzdanější." Příští soupeřkou Benešové bude devátá nasazená Věra Zvonarevová z Ruska.

"Známe se dobře, takže vím, co od ní očekávat, ale je to výborná hráčka, vždyť tu byla loni v semifinále," řekla Češka.

S turnajem se v prvním kole rozloučila Hradecká, která sice vyhrála v souboji s Šahar Peerovou z Izraele první set 7:6, ale další dva ztratila 2:6 a 1:6. "Na začátku druhého setu soupeřka nehrála dobře, já jsem jí však svými chybami vrátila zpátky do hry," řekla Hradecká, kterou stejně jako Benešovou trénuje Jiří Fencl.

V boji o postup už do třetího kola prohrála Záhlavová s Francouzkou Marion Bartoliovou dvakrát 4:6. "Bylo to především o servisu, kterým si ona vždy nějak pomohla. Se svým vstoupením na Australian Open jsem ale spokojena," řekla Záhlavová. Z Austrálie teď míří trénovat do Los Angeles a pak na turnaj do Kolumbie.

Turnaj skončil také pro Záhlavovou-Strýcovou, nad jejíž síly dnes byla světová dvojka Dinara Safinová z Ruska. Česká hráčka, která v prvním kole sehrála dvoudenní rekordně dlouhý duel s jinou Ruskou Reginou Kulikovovou, loňské finalistce Australian Open ve 2. kole podlehla za hodinu a půl 3:6 a 4:6.

Favoritka Safinová v utkání udělala 45 nevynucených chyb a především ve druhém setu pustila Češku do hry. "Myslím, že těch chyb bylo až moc. Druhá sada měla být jednodušší, zkomplikovala jsem si to," uvedla bývalá světová jednička, která Záhlavové-Strýcové odvrátila devět brejkbolů, z toho čtyři v posledním gamu.

Clijstersová i Nadal bez problémů

Ani ve druhém zápase při návratu do Austrálie nezaváhala Kim Clijstersová. Bývalá světová jednička, která loni v září teprve ve třetím turnaji po comebacku získala titul na US Open, dnes zdolala 6:3, 6:3 Tamarine Tanasugarnovou z Thajska. Její příští soupeřkou bude Ruska Naďa Petrovová.

Hned ve druhém kole čekal náročný test jinou slavnou Belgičanku Justine Heninovou, jež se k tenisu vrátila letos. Vítězka tohoto turnaje z roku 2004 porazila v téměř tříhodinové bitvě 7:5 a 7:6 pátou nasazenou Rusku Jelenu Dementěvovou, která v generálce na Australian Open získala titul v Sydney.

Mezi muži nezaváhal obhájce titulu Rafael Nadal ze Španělska, jenž povolil v každém setu mladému Slovákovi Lukáši Lackovi jen dvě hry. Problémy neměl ani potenciální Nadalův soupeř pro čtvrtfinále Andy Murray z Británie, který porazil 6:1, 6:4 a 6:3 Marka Gicquela z Francie. Mnohem těžší práci měl argentinský vítěz US Open Juan Martín del Potro s Američanem Jamesem Blakem. Čtvrtý nasazený hráč postoupil po výhře 6:4, 6:7, 5:7, 6:3 a 10:8, utkání trvalo čtyři a čtvrt hodiny.

Autoři: ,

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...