Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Po úspěchu na Vueltě touží Kreuziger po medaili z mistroství světa

Sport

  10:23
MENDRISIO - VIDEO Zhruba dvacet kilometrů od sebe dělí dějiště loňského a letošního mistrovství světa v silniční cyklistice. Zatímco před rokem se závodilo v italském Varese, letos se světová elita utká o medaile v nedalekém Mendrisiu, ležícím na území Švýcarska.

Roman Kreuziger. foto: www.teamliquigas.it

Šampionátu, který ve středu otevře časovka mužů do 23 let, se zúčastní i devět českých reprezentantů. Díky postavení Romana Kreuzigra, jenž bleskurychle dorostl do jezdce světové extratřídy, mohou Češi bez zábran pomýšlet na historicky první medaili z elitního pelotonu. Členovi stáje Liquigas by mohla nahrát i neúčast několika předních borců v čele se současnou světovou jedničkou Albertem Contadorem.

DRUHÉ MÍSTO ROMANA KREUZIGERA V 18. ETAPĚ VUELTY:

Loňským mistrem světa v nejsledovanějším závodě s hromadným startem se stal Alessandro Ballan, úspěch domácích jezdců navíc druhým místem podtrhl Damiano Cunego.

Nejrychlejší časovku zajel při neúčasti švýcarského expresu Fabiana Cancellary Bert Grabsch z Německa, ještě překvapivější ale bylo stříbro Kanaďana Sveina Tufta. Skvělý kousek se podařil Britce Nicole Cookeové, jež po triumfu na OH v Pekingu vyhrála silniční závod i ve Varese. Čeští silničáři se výrazněji neprosadili.

Bilance českých úspěchů v 88 let dlouhé historii MS není příliš pestrá. Nejlepším individuálním výsledkem mezi dospělými je třetí místo Lubora Tesaře v závodě amatérů na šampionátu v Oslu v roce 1993.

Vedle této jediné seniorské individuální medaile získali reprezentanti ještě další čtyři cenné kovy. Dvě stříbra a dva bronzy si připsali ještě v éře federace v týmové časovce na sto kilometrů. Na MS 1993 v Oslu skončilo už ryze české družstvo v této dnes již neexistující disciplíně páté.

Od té doby pronikli do první desítky pouze Tomáš Konečný, devátý v silničním závodu v roce 2001, a Michal Hrazdíra, jenž skončil dva roky poté v časovce ještě o příčku výš. Mezi jezdci do 23 let se umístil v roce 1996 René Andrle pátý, nejlepším ženským výsledkem je sedmá příčka Lady Kozlíkové v časovce z roku 2003.

Historicky nejúspěšnějšími závodníky MS jsou s třemi prvenstvími ze silničního závodu Ital Alfredo Binda (1927, 1930, 1932), Belgičané Rik van Steenbergen (1949, 1956, 1957) s Eddym Merckxem (1967, 1971, 1974) a Oscar Freire ze Španělska (1999, 2001, 2004). Jediným trojnásobným vítězem časovky je Michael Rogers z Austrálie (2003-05). Ženám kraluje s pěti tituly z hromadného startu a čtyřmi z časovky legendární Francouzka Jeannie Longová-Ciprelliová.

Přestože silniční cyklistika byla již součástí prvních novodobých olympijských her v Aténách v roce 1896, premiérové amatérské MS se uskutečnilo až roku 1921. V Kodani se závod jel, stejně jako o rok později v Liverpoolu, stylem dnešní časovky.

Prvním vítězem se stal Gunnar Skjöld ze Švédska. První zlato mezi profesionály připadlo v roce 1927 tehdejší vycházející italské hvězdě Alfredu Bindovi. Pátý v pořadí Jean Aerts z Belgie byl na německém Nürburgringu nejlepším amatérem.

Poté oba pelotony soupeřily odděleně. Až na MS 1996 ve švýcarském Luganu se sloučily do kategorie Elite a amatérská soutěž byla nahrazena nově vytvořenou kategorií do 23 let. Ženy měly na MS premiéru v roce 1958 v Remeši. Roku 1997 v San Sebastianu se k seniorům připojili i junioři, kteří ale před čtyřmi lety začali závodit opět samostatně.

Právě mezi juniory čeští cyklisté v posledních letech nejvíce zazářili. Před pěti lety se prvními mistry světa v historii tuzemské silniční cyklistiky v italském Bardolinu stali Kreuziger a Tereza Huříková. Nyní by chtěl český "Křižák" zopakovat stejný úspěch také mezi seniory.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!