Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Podezřelí Rakušané uprchli

Sport

  10:25
TURÍN/PRAHA - Turínská olympiáda se ocitla v akčním filmu se špionážní tematikou. Ve scénáři nechyběla divoká automobilová honička s policií, noční razie, útěk z psychiatrie a tajemný pytlík plný použitých stříkaček.

Trenér Mayer. foto: AFP

Mezinárodní olympijský výbor spolu se Světovou antidopingovou agenturou (WADA) a italskou policií předvedli světu, jak vypadá boj proti dopingu v 21. století.

„Razie je razie. Nemůžete ji dopředu oznámit a nemůžete si nasadit sametové rukavice,“ prohlásil turínský vyšetřovatel Marcello Maddalena. Černá podezření se stahují kolem rakouského týmu běžců a biatlonistů.

Trenér Mayer byl dopaden až po automobilové honičce
Hon na sportovní podvodníky začal v sobotu večer v Pragelatu. Na dveře apartmánů, kde jsou ubytovaní rakouští běžci a biatlonisté, zaklepali karabiniéři a zahájili pětihodinovou prohlídku. Hlavním důvodem je osoba Waltera Mayera.

Osmačtyřicetiletý trenér, který v minulosti šéfoval běžcům a biatlonistům, stál za zázračným vzkříšením rakouských běžců, kteří získávali medaile na MS i na OH na přelomu tisíciletí. V roce 1999 se Rakušané stali senzačně mistry světa ve štafetě.

Před čtyřmi lety v Salt Lake ovšem Mayer čelil obvinění z krevního dopingu a byl potrestán zákazem účasti na OH až do roku 2010. Minulý týden se Mayer objevil v Pragelatu a navštívil své svěřence. WADA, jejíž komisaři marně hledali Rakušany už před olympiádou, upozornila MOV, ten předal echo italské policii.

Těsně před jejím příchodem vyhodil podle svědků někdo z okna pytlík z použitými i nepoužitými stříkačkami. „Našli jsme více než stovku stříkaček, 30 balíčků zakázaných látek a přístroje na transfuzi krve,“ řekl vyšetřovatel Maddalena.

„Jednali s námi nelidsky,“ zhodnotil výslech a povinný odběr biatlonista Wolfgang Perner, který na olympijských hrách těsně neobhájil bronz ze Salt Lake City, když skončil čtvrtý. „Dvakrát jsme se museli svléknout.“ Perner hned v neděli ráno spolu s kolegou Rottmanem z Itálie odcestoval. „Bál jsem se vězení,“ přiznal Perner strach z tvrdých italských zákonů. „S biatlonem končím,“ dodal osmatřicetiletý závodník.

Rakouský olympijský výbor oba biatlonisty vyloučil z her, lyžařský svaz vyhodil trenéra Mayera. Ten z Itálie také uprchl, následně se dostal do konfliktu s policií v Rakousku. V neděli brzy ráno spal v autě, když ho vzbudila hlídka, podle níž byl z auta cítit alkohol.

Mayer ale policistům ujel a ti ho znovu dopadli až poté, co naboural do nastražených zátarasů. Zbytek noci strávil v cele a čelí několika obviněním. Podle BBC pak Mayer zavítal na psychiatrickou léčebnu v Klagenfurtu, ale policejní zdroj odmítl potvrdit informaci, že Mayer uprchl z léčebny oknem.

„Nechápu, jak se takový člověk mohl objevit na olympiádě,“ divil se rakouský kancléř Wolgang Shüssel, který pobývá v Sestriere. „Naše výkony jsou pošpiněny,“ posteskl si sekretář Rakouského olympijského výboru Heinz Jungwirth. Pondělní trénink rakouských biatlonistů se odehrál za účasti desítek novinářů. „Každý mi říká, že jsem něco musel tušit, ale já jim batohy neprohledávám,“ bránil se podezření šéf rakouských biatlonistů Alfred Eder. „Jestli udělali něco špatného, my je bránit nebudeme.“

Autoři: