Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ruské tenistky vyhrály pohár Billie Jean Kingové. Body zařídily Kasatkinová a Samsonovová

1:0 pro Rusko. První bod ve finále Poháru Billie Jean Kingové zajistila Darja Kasatkinová v zápase se Švýcarkou Jil Teichmannovou. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Pohár Billie Jean Kingové ovládly v Praze ruské tenistky. Finále proti Švýcarkám rozhodly už ve dvouhrách, Darja Kasatkinová nejprve před malou diváckou návštěvou v O2 areně porazila Jil Teichmannovou 6:2, 6:4 a potom Ljudmila Samsonovová udolala Belindu Bencicovou 3:6, 6:3, 6:4.
  21:46

„Je to pro nás historická výhra, na kterou jsme dlouho čekaly. Jsem pyšný na hráčky, jak to zvládly, jsou to hrdinky. Tvořily opravdový tým, jsou kamarádky,“ popisoval Igor Andrejev, ruský kapitán od roku 2018, pod jehož vedením Rusky od sezony 2019 vyhrály už podeváté v řadě.

Vyvrcholení soutěže družstev, která se poprvé hrála pod jménem tenisové legend a turnajovým systémem v závěrečné fázi za účasti dvanácti celků, začalo velkou jízdou  Kasatkinové, osmadvacátá hráčka světa vedla nad Teichmannovou v prvním setu 5:0. Ve druhé sadě šla rovněž první do brejku, Švýcarka sice srovnala na 4:4, ale zbylé dvě hry získala Kasatkinová. 

Vítězka první dvouhry finále Poháru Billie Jean Kingové Darja Kasatkinová.

„Získala jsem první bod, na to budu vždycky vzpomínat. Začátek byl hodně důležitý, dobře se mi podařilo zkrotit nervy,“ řekla čtyřiadvacetiletá Kasatkinová.

Ve druhé dvouhře nastoupila hrdinka se ze semifinále Samsonovová,  náhradnice za původně nominovanou Anastasiji Pavljučenkovovou.  A její nasazení vypadalo i jako taktický tah. Dvaadvacetiletá Samsonovová totiž letos Bencicovou dvakrát na turnajích WTA porazila a dokázala Švýcarku zdolat i do třetice.

BJK Cup v Praze

Mistrovství světa družstev žen se mělo původně hrát loni i letos v Budapešti, ale kvůli koronaviru se toho maďarská metropole vzdala. Česku pořadatelství převzalo na poslední chvíli i díky podpoře končící vlády, která akci přiřkla 65 milionů korun z rozpočtové rezervy. Celková dotace akce Mezinárodní tenisové federace ITF letos dosáhla 10,4 milionu dolarů - 6,8 milionu se rozdělilo mezi hráčky a 3,6 milionů mezi národní asociace.

„Jsem plná emocí, cítím mrazení a jsem neuvěřitelně šťastná. Byl to úžasný boj, hodně nervózní a bylo to víc než tenis,“ řekla Ruska po bitvě dlouhé dvě hodiny a 22 minut.

Samsonovová šla v každém setu první do brejku. Bencicová s podporou asi čtyř tisíc fanoušků dokázala úvodní sadu otočit, ve druhé a třetí ale uspěla riskantně hrající soupeřka. Ruska dala v utkání 30 vítězných míčů (24 z forhendu) a udělala 49 nevynucených chyb.

Rusky si zahrály finále poprvé od roku 2015, kdy ve starém modelu soutěže podlehly s Marií Šarapovovou právě v O2 areně českým tenistkám 2:3 po čtyřhře. 

Titul slavil ruský tým naposledy v roce 2008 a nyní dosáhl na páté vítězství a dotáhl se na čtvrtém místě historický tabulek na Španělky. S osmnácti tituly jsou nejlepší Američanky, Češky, které v letošním novém modelu soutěže dříve zvané Fed Cupu nepustily ze skupiny D Švýcarky, vyhrály jedenáctkrát a Australanky sedmkrát.

Pohár Billie Jean Kingové v Praze

- tenisové mistrovství světa ženských družstev

Finále:
Rusko - Švýcarsko 2:0
Kasatkinová - Teichmannová 6:2, 6:4
Samsonovová - Bencicová 3:6, 6:3, 6:4

Autoři: ,

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...