Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Pomsta za malíček? Prý nebude

Sport

  11:05
TURÍN - Braňte Jaromíra Jágra! Úvod olympijského turnaje nabízí zápas s Německem a v soupeřově týmu nechybí ani třiadvacetiletý pořízek Stefan Schauer. Právě on zlomil české hvězdě na šampionátu ve Vídni levý malíček.

Jaromír Jágr při tréninku na olympiádě. foto: Michal Kamaryt ČTK

„Já vážně nechtěl, snažil jsem se mu jen nadzvednout hokejku,“ litoval německý mladíček před devíti měsíci, když obhajoval svůj nečistý zákrok. „Má štěstí, že jsme nemohli rozpoutat na ledě bitku,“ vzkazoval mu hned téměř dvoumetrový obránce Pavel Kubina.

Najde se v Turíně chvíle pro vyřizování osobních účtů? A nehrozí, že nepříjemní a dotěrní Němci znovu zraní současného nejproduktivnějšího hráče NHL? „Vždycky tam u něj někdo bude. Já, Marek Malík, Filip Kuba... Prostě někdo z větších obránců,“ slíbil Kubina, který se objevil v olympijské vesnici s novým účesem a melírem.

Jaromír Jágr nasbíral v posledních deseti duelech NHL osmnáct bodů. Je nejlepším střelcem soutěže a více asistencí nasbíral jen Joe Thornton. Při své současné formě je útočník s číslem 68 pro národní tým nepostradatelný.

„Vídeňský malíček“ reprezentaci stmelil, v Turíně jde ale o víc. Cesta k zopakování naganského triumfu vede jedině přes Jágra ve stoprocentní kondici. A to si uvědomují i soupeři. „To ale neřešíme. Soustředíme se jen sami na sebe. První zápas bývá vždycky nervózní, musíme ho zvládnout,“ tvrdil bek František Kaberle.

Na olympijských hrách chybí Jiří Šlégr. Jágrův kamarád a bodyguard, český mstitel, který si v řadě bitek získal respekt protivníků. Hadamczikův výběr postrádá klasického rváče, který by odradil Schauera a jemu podobné od ataků na českou ofenzivní hvězdu.

Kubina: Třeba Jágr bude chránit mě!
Jágr zažívá v posledních letech na vrcholných akcích horké chvilky. Při šampionátu v Praze chránil v utkání s Kanadou Martina Straku a zapojil se do hromadné strkanice. Ve Vídni se zase musel vyhýbat atakům Američanů, kteří se snažili ve čtvrtfinále trefit zlomený malíček zpevněný speciální fixací. Co přijde v Turíně? „Já si myslím, že Jarda žádného ochránce ani nepotřebuje. Vždyť je silnější než já! Možná bude naopak chránit on mě,“ vtipkoval včera Kubina.
Autoři: