Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Poručíme větru, dešti

Sport

  10:20
Podle předpovědí je 41 procentní šance, že při pátečním zahajovacím ceremoniálu bude v Pekingu pršet. Úřady proto chtějí použít experimentální metody, aby zajistily nerušený průběh slavnostního zahájení her.

Všichni Číňané doufají, že takové počasí při zahájení OH panovat nebude. foto: ČTK

 "Uvidíme, jak to bude s počasím v Pekingu vypadat a jestli bude potřeba použití speciálních metod," řekl agentuře Reuters Čang Čchiang z meteorologického úřadu, který se podle agentury Reuters před dvěma lety chlubil, že díky manipulaci s dešťovými mraky je schopen zaplnit koryto Žluté řeky.

Opatření, které by mělo zaručit deštěm nerušený zahajovací ceremoniál, vyšlo organizátory her v Pekingu zhruba na půl milionu dolarů (asi 7,9 milionu korun). Na 21 stanovištích kolem města bude připravena stovka lidí, kteří budou na základě signálu od meteorologů připraveni vystřelit rakety do blížících se mraků, aby se vypršely zhruba deset minut od Pekingu. V pohotovosti budou také tři letadla.

Podle Leonarda Barrieho ze Světové meteorologické organizace (WMO) však není příliš pravděpodobné, že by Číňané s manipulací počasí uspěli. "Poslední vědecké výzkumy ukazují, že šance na umělé zvýšení srážek nebo zamezení deště jsou velmi malé," uvedl.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...