Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Poslední etapu na Giru vyhrál Mezgec, ale celkový triumf patří Quintanovi

Sport

  17:43
TERST/PRAHA - Luka Mezgec je posledním etapovým vítězem na letošním Giru d´Italia. A Nairo Quintana projíždí cílem v Terstu se zaťatou pěstí, mává divákům, objímá se s týmovými kolegy. Poprvé v historii dobyl titul z druhého nejslavnějšího závodu cyklistů cyklista z Kolumbie.

Radující se Nairo Quintana. foto: ČTK/AP

Končí tak ročník, který byl ve svých úvodních 13 dnech australskou záležitostí, ale od první individuální časovky se ocitl pevně v kolumbijských rukách. Nejprve Rigoberto Urán a od sporné zasněžené královské etapy přes Gavii a Stelvio Nairo Quintana oblékali "maglio rosa", proslulý růžový dres.

"Je to nejlepší den mého života," říká nyní 24letý Kolumbijec, který v dětství ani nemohl jezdit do školy autobusem, protože rodiče na něj neměli. Skončil loni druhý na Tour, nyní je první na Giru, míří na Vueltu a pak... "Za rok se pokusím vyhrát i Tour."

Spoustu křiku i hádek sice vyvolal jeho úrok při sjezdu ze Stelvia, ale ruku na srdce, i v dalších obtížných testech lídr týmu Movistar ukazoval: Já jsem tu nejlepší vrchař.

"Na Stelviu to byla úchvatná etapa, jenže spousta lidí pořád jen hledá polemiky," reaguje nyní. "Už loni na Tour jsem všem ukázal, jak dobrý jsem vrchař, a letos jsem to tady potvrdil."

V sobotu, při mýtickém stoupání na Monte Zoncolan, kde si před deseti tisíci fanoušků jel pro etapové prvenství Australan Michael Rogers z týmu Tinkoff-Saxo, se držel po boku krajana Urána a těsně před ním projel i cílem.

V zádech měl na Giru patrně i nejsilnější podpůrný tým, všech jeho osm domestiků z Movistaru s ním dorazilo až do Terstu. Naopak zprvu dominující australská Orica dokončila po sérii pádů a nemocí závod pouze ve dvou lidech, kteří se ve výsledkové listině našli druhý a třetí od konce.

Itálii nadchl její nový hrdina Fabio Aru z Astany. Mladík ze Sardinie na Zoncolanu uhájil celkové třetí místo. Své kvality znovu prokázal Polák Majka, objevem závodu je též Nizozemec Kelderman.

Kolumbijský triumf v Itálii podtrhl ziskem modrého titulu nejlepšího vrchaře také Julian Arredondo z Treku, zatímco červený trikot krále bodovací soutěže s přehledem vybojoval Nacer Bouhanni z týmu FdJ, přestože mu poslední hromadný spurt mu nepatřil.

Dva kilometry před cílem závěrečné rovinaté etapy v Terstu se sice pokusil o útok Danil Oss z týmu BMC a poodskočil z pelotonu o zhruba sto metrů, jenže byla to marná snaha.

Mezgece hnali fanoušci

Za ním se hnal vláček týmu Giant Shimano, dopředu se propracovával Bouhanni se svým pomocníky, o etapové slávě snili Ital Nizzolo i Američan Farrar.

"Řezník" Bouhanni tentokrát skončil čtvrtý, nejrychlejší ze všech byl Luka Mezgec z Giant Shimana.

"Byl jsem trochu pod tlakem, zpoza hranic dorazila spousta slovinských fanoušků. Nemohl jsem si ale přát vyhrát na jiném místě než tady," vyprávěl. Giant Shimano, které vládlo úvodním hromadným spurtům s Marcelem Kittelem, vyhrálo i ten poslední.

Giro 2014 tak bylo minulostí. To příští se má odehrát pouze na italských silnicích.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - závěrečná 21. etapa: Gemona del Friuli - Terst (172 km)

1. Mezgec (Slovin./Giant) 4:23:58, 2. Nizzolo (It./Trek), 3. Farrar (USA/Garmin), 4. Bouhanni (Fr./FDJ.fr), 5. Ferrari (It./Lampre), 6. Duque (Kol./Colombia), 7. Paolini (It./Kaťuša), 8. Van der Sande (Belg./Lotto), 9. Božič (Slovin./Astana), 10. Keisse (Belg./Omega Pharma-Quick-Step) všichni stejný čas.

Konečné pořadí: 1. Quintana (Kol./Movistar) 88:14:32, 2. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step) -2:58, 3. Aru (It./Astana) -4:04, 4. Rolland (Fr./Europcar) -5:46, 5. Pozzovivo (It./AG2R) -6:32, 6. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) -7:04, 7. Kelderman (Niz./Belkin) -11:00, 8. Evans (Austr./BMC) -11:51, 9. Hesjedal (Kan./Garmin) -13:35, 10. Kišerlovski (Chorv./Trek) -15:49.

Vrchařská soutěž: 1. Arredondo (Kol./Trek) 173 b., 2. Cataldo (It./Sky) 132, 3. Quintana 88.

Bodovací soutěž: 1. Bouhanni 291, 2. Nizzolo 265, 3. Ferrari 186.

Týmy: 1. AG2R, 2. Omega Pharma-Quick-Step, 3. Tinkoff Saxo.

Autor: