Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Postup? Jsme realisti, naděje není velká

Sport

  9:38
LIBEREC/PRAHA - K potvrzení postupu fotbalistů Liberce ze skupiny Poháru UEFA scházelo málo. Ofenzivně laděný Alkmaar odvrátil porážku s českým soupeřem až v 89. minutě. Trenér Severočechů Vítězslav Lavička svoje svěřence za středeční remízu 2:2 přesto chválil.

Musí čekat. Až za dva týdny se rozhodne, jestli si kouč Vítězslav Lavička s Libercem zahraje Pohár UEFA i na jaře. foto: ČTK

„Báječný výkon. Nemají se za co stydět,“ tvrdil kouč. Naděje na účast v jarních bojích žije dál. Ovšem pouze za předpokladu, že Grasshoppers Curych neprohrají za dva týdny v portugalské Braze.

LN Převažuje u vás vztek ze ztraceného vítězství, nebo spokojenost po dobrém výsledku?
Podle vývoje utkání by se nabízela spíš frustrace. Musím se ale přiznat, že moje pocity jsou pozitivní. Dovolím si tvrdit, že kluci hráli na hranici svých možností.

Jaká byla atmosféra v letadle při cestě domů?
Různá. Pár minut po konci utkání ještě naplno pracovaly emoce. Postupem času se nálada zlepšovala. Odevzdali jsme všechno proti hodně silnému soupeři.

Nepodcenil vás Alkmaar?
To si nemyslím. Hrál proti nám stejným způsobem, s nímž slaví úspěchy v holandské lize i evropských pohárech. Tentokrát však domácí narazili na dobře zorganizovanou hru našeho týmu. To neznamená, že jsme jenom bránili, ale byli jsme nebezpeční i vepředu.

Jaké pokyny jste se snažil dát hráčům, když jste čtyři minuty před koncem zvýšili na 2:1?
Co jim můžete říct... Zápas se hrál v báječné atmosféře na vyprodaném stadionu. Trenéři nemají za takových podmínek moc možností ovlivnit, jak se bude zbytek utkání vyvíjet. Pro nás znamenala vedoucí branka velkou vzpruhu, ale také jsme dobře věděli, že se soupeř nesmíří s porážkou.

Liberecký podzim na evropské scéně

Předkolo Ligy mistrů:
Liberec-Spartak Moskva 0:0, 1:2.

Pohár UEFA - 1. kolo:
Liberec-CZ Bělehrad 2:0, 2:1.

Skupina Poháru UEFA:
Liberec-FC Sevilla 0:0, Braga-Liberec 4:0, Liberec-Grasshoppers Curych 4:1, Alkmaar-Liberec 2:2.

Bilance: 3-3-2, skóre 11:10

Nejlepší střelci: 2 góly -Blažek, Frejlach, Papoušek, Zápotočný

Stejně jako v předkole Ligy mistrů vám postup unikl v závěrečné fázi zápasu. Jak si to vysvětlujete?
Je to o zkušenostech. Pokud budeme dál nastupovat proti špičkovým týmům, budou nám zkušenosti přibývat. Pak třeba přijdou zápasy, jejichž vývoj se neobrátí v náš neprospěch.

Za celý podzim jste propadli jen při vysoké prohře s Bragou. Není vám líto, že vás tento výsledek možná připraví o postup?
Nezdá se nám to kruté. V Braze jsme dostali políček, chemie mužstva tehdy nebyla ideální. Nechci předbíhat, ale asi to byl rozhodující výsledek. Pak tu jsou zápasy proti Seville a Alkmaaru. Těší mě, že tato špičková evropská mužstva už vědí, že Slovan Liberec umí hrát dobrý fotbal.

Když vidíte, jak jsou v tabulce rozdané karty, věříte v postup?
Jsme realisti, naděje není velká. Počkáme a uvidíme. Fotbal je zrádný, může se stát cokoliv. 14. prosince budeme ještě trénovat a výsledek z Bragy si samozřejmě pohlídáme. Ale že bychom se k němu nějak upínali, to ne. Teď už to není v našich rukách.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!