Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ruské a běloruské tenistky na turnaji v Praze hrát nebudou, zasáhla policie

Miroslav Malý, ředitel tenisového turnaje Prague Open (vpravo) oznamuje novinářům, že se podniku nezúčastní žádné ruské a běloruské hráčky. Po jeho boku stojí Karel Tejkal, mluvčí turnaje. foto: Jakub Stadler, MAFRA

Ruské a běloruské tenistky, které se původně přihlásily na turnaj Prague Open, se podniku v areálu TK Sparta Praha nakonec nezúčastní. Organizátoři o tom informovali na páteční tiskové konferenci. Kvalifikace akce WTA 250 začíná v sobotu, hlavní soutěž v pondělí, titul bude obhajovat Marie Bouzková, naopak Barbora Krejčíková se kvůli zdravotním potížím odhlásila.
  13:34aktualizováno  18:17

Organizátoři turnaje v pátek zaslali médiím tiskovou zprávu, ve které citují vyjádření Policie České republiky: „Včerejšího dne v podvečerních hodinách 27. 7. 2023 byla policisty Inspektorátu cizinecké policie na mezinárodním Letišti Václava Havla provedena pobytová kontrola u osoby ruské státní příslušnosti, při které byly zjištěny důvody ukončení přechodného pobytu na území. Osobě byl udělen výjezdní příkaz a dostala lhůtu na vycestování z České republiky.“

Jméno tenistky organizátoři nesdělili, Miroslav Malý, ředitel Prague Open, k situaci doplnil: „Šlo o první z účastnic turnaje, která do Česka přicestovala s ruským pasem. V tuto chvíli už není na území České republiky. Neprodleně jsme o nastalé situaci prostřednictvím WTA informovali všechny ostatní účastnice turnaje s ruským či běloruským občanstvím, když jim bylo sděleno, aby na turnaj necestovaly.“

Organizátoři už po oznámení prvních přihlášek, v nichž se Rusky a Bělorusky objevily, hlásili, že jsou v kontaktu s odpovědnými státními orgány.

Nechali byste hrát Rusky a Bělorusky na turnaji v Praze?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00čtvrtek 3. srpna 2023. Anketa je uzavřena.

NE15746
ANO5005

Ministr vnitra Vít Rakušan v reakci na aktuální dění na Twitteru napsal: „V situaci, kdy Rusko zabíjí na Ukrajině civilisty, není zároveň možné s ruskými sportovci měřit síly na sportovních kláních. Proto naše vláda přijala nařízení, které účast ruských sportovců a soutěží v ČR zakazuje. A policie ho důsledně uplatňuje.“

V hlavní soutěži turnaje figurovala podle přihlášek 75. tenistka žebříčku Aljaksandra Sasnovičová z Běloruska, víkendovou kvalifikaci měly podle čtvrtečního seznamu hrát Rusky Diana Šnajderová, Polina Kuděrmětovová a Erika Andrejevová. Další tenistky mohly být přihlášené do debla.

Reakce sportu

na válku na Ukrajině

„Vedení turnaje plně respektuje aktuální postup státních orgánů, nepředpokládáme, že se za této situace nadcházejícího turnaje zúčastní jakákoli hráčka s ruským či běloruským občanstvím,“ doplnil Malý.

Los kvalifikace, který organizátoři zveřejnili v pátek večer, skutečně ukázal, že Rusky a Bělorusky už v pavouku nefigurují. Pro hlavní soutěž, do které se vešla Sasnovičová, je uzávěrka před sobotním losem. Až poté bude jisté, že se i ona skutečně odhlásila, hráčky totiž musejí podat odhlášku přes WTA, která pak informuje organizátory.

Miroslav Malý, ředitel tenisového turnaje Prague Open.

Situaci s hráčkami ze zemí, které živí válku na Ukrajině, řešil minulý týden i probíhající turnaj WTA ve Varšavě. Tamní pohraniční úřady na letišti neumožnily vstup do země Rusce Věře Zvonarevové, protože byla v zemi nežádoucí, například zmíněná Sasnovičová ale do turnaje nakonec zasáhla.

Česká vláda v červnu schválila zákaz účasti sportovců z Ruska a Běloruska na akcích na českém území, nicméně podle výkladu Národní sportovní agentury pravidlo platí jen pro reprezentanty svých zemí, což tenistky, které z nařízení WTA hrají pod neutrálním statusem a i na turnaje se přihlašují jako soukromé osoby, nejsou.

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský ve středu pro ČT avizoval, že případné vymáhání zákazu je v gesci policie, která v případě tenisového turnaje Prague Open skutečně zasáhla.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...