Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svobodovi hrozila amputace. Zhoubné onemocnění ale překonal

Sport

  13:21
PRAHA - O tom, co všechno může zapříčinit běžné zranění achilovky, by mohl sáhodlouze vyprávět. Překážkář Petr Svoboda kvůli němu překonával zrádnou infekci, odvracel hrozbu amputace nohy a dokonce i ztráty života.

Překážkář Petr Svoboda (vpravo) foto: ČTK

"Kdyby se nákaza rozjela, tak to byl fakt průser. Měl čtyřicítky horečky," prozradil deníku Sport ortoped Vladislav Hospodár. Spolu s doktorem Pavlem Kolářem právě on bojoval o zdraví halového mistra Evropy z roku 2011 v nejkritičtějších fázích nákazy.

Míra zasažených tkání byla v končetině sportovce obrovská, navíc docházelo k jejich destrukci. Zánět se rozšiřoval a postupoval směrem ke kolenu. Kvůli léčbě zranění 28letý překážkář podstoupil dvě operace.

Nemoc se u Svobody rozšířila na ozdravném pobytu u profesora Müllera-Wohlfahrta. Ten se rozhodl poškozenou achilovku léčit podáváním homeopatik, jenže spolu s nimi se do nohy dostala i infekce.

Specialista ho zanedbával

"Péče o něj byla naprosto chaotická, neorganizovaná. On se dozvěděl, že někdo někoho vyléčil, tak se tam v dobré víře rozjel a ne úplně to dopadlo…" komentoval předchozí léčbu Hospodár. Přesto se dle jeho názoru jednalo zejména o velkou smůlu. Atletovi prý reálně hrozila amputace a boj o život. "Ti bezejmenní, kteří na sepsi umírají v nemocnicích, se nejmenují Petr Svoboda…" pravil lékař.

Zda bude Svoboda závodit i nadále, zatím není jisté. "Dělali jsme ale všechno pro to, aby to dopadlo, aby se mohl ke sportu vrátit," dodal Hospodár.

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...