Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Připadala jsem si docela svěží

Sport

  8:44
PRAHA - Dosti hektický den prožila včera česká lyžařská královna Kateřina Neumannová. Krátce před obědem stačila zvítězit u severního polárního kruhu v závodě Světového poháru, pak zvládla honičku na letadlo a večer už usínala ve své posteli na šumavském Zadově.

Česká běžkyně Kateřina Neumannová poprvé v sezoně vyhrála. foto: ČTK

LN Je pravda, že vám již 40 minut po závodě odjížděl autobus na letiště?
Je. Během té doby jsem zvládla vyhlášení, tiskovku a doping. Ještě že mně na něm brali jen krev, takže jsem se moc nezdržela. Z kombinézy jsem se ale převlékala až v autobusu před letištěm...

LN Dvou závodů ve dvou dnech jste se trochu obávala. Vtipkovala jste, že ve vašem věku už podobný záběr pořádně cítíte. Jak si vysvětlit, že jste nakonec v neděli letěla jako s větrem o závod?
Bála jsem se těch dvou závodů za sebou, to je pravda. Nejspíš mi pomohlo, že jsem se v sobotu trochu rozjela. Asi to mám dost natrénováno, a zejména vytrvalostně jsem na tom hodně dobře.

LN Po klasické desítce jste povídala, že se cítíte přidušeně. V neděli už ne?
Trenér Standa Frühauf mi říkal, že jsem v sobotu jela na pomalejších lyžích, měla jsem na nich asi trochu víc klistru. Proto jsem hlavně na začátku nějaké vteřiny ztratila. V neděli už jsem byla uvolněnější.

LN V cíli jste nevypadala ani moc vyčerpaná. Šlo jen o zdání?
Taky jsem si připadala nějak nezvykle svěží. (směje se)

LN Jak složité bylo odhadnout v prvním bruslařském závodě sezony optimální tempo?
Přece jen už jsem pár závodů v životě odjela, a vím proto, co si můžu dovolit. Jde jen o to, jakou má člověk formu a jestli tempo vydrží. V Beitostölenu jsem ale před týdnem byla při prvních závodech ze začátku trochu mimo obraz, nevěděla jsem vůbec, jaké tempo mám jet. Už je to ale zpátky, a tedy v pohodě.

LN Jak si vysvětlit, že v sobotu vás Marit Björgenová porazila o 40 vteřin a o den později pro změnu vy ji o půlminutu?
Když má formu, tak se s Marit v klasice závodí těžko a moc soupeřek v ní asi mít nebude. Klasika v jejím podání je až neskutečný sprint na lyžích. Bruslení ale nejezdí úplně dobře technicky. Nedokáže se na lyžích optimálně svézt. Rve to dost silou a frekvencí, takže tak trochu skáče, a tím ztrácí. Ve skejtu je proto určitě zranitelnější.

LN Právě Björgenová se zdála být až do včerejška v jiné kategorii než ostatní lyžařky. Posílila vám proto výhra nad ní na prahu olympijské sezony sebedůvěru?
To víte, že vítězství psychice pomůže. Tím spíše, že po sobotě jsem byla trochu otrávená, i když jsem věděla, že dvě pátá místa v úvodních závodech zase až tak špatná také nejsou.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!