Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Pro Montreal a Philadelphii sezona skončila

Sport

  10:35
NEW YORK - Hokejisté Buffala a Caroliny si zajistili postup do dalšího kola play off NHL. Sabres i díky gólu Aleše Kotalíka rozstříleli Philadelphii 7:1 a vyhráli sérii 4:2 stejně jako Carolina, která zvítězila v Montrealu 2:1 v prodloužení. V semifinále Východní konference se utkají dvojice Carolina-New Jersey a Ottawa - Buffalo.

Pro montrealského brankáře Cristobala Hueta sezona skončila. foto: Ryan RemiorzČTK

Druhým debaklem v sérii s Buffalem se s letošními boji o Stanley Cup loučili hokejisté Philadelphie. Po výprasku 2:8 v druhém duelu prohráli šesté utkání znovu o šest gólů. "Je to asi nejhorší okamžik v mé kariéře," nechal se slyšet skleslý kapitán poražených Derian Hatcher.

Hráči Sabres dominovali na ledě od úvodního vhazování, už v polovině zápasu vedli 5:0 a brankář Flyers Robert Esche se poroučel na střídačku. "Nechtěli jsme se vracet do Buffala k sedmému zápasu. Dali jsme do toho dnes všechno," radoval se jeden z úspěšných střelců Derek Roy. "Je neuvěřitelné, jakým způsobem jsme vyhráli. Ale když vidím, s jakým odhodláním a sebevědomím hrají kluci přede mnou, není se čemu divit," uvedl brankář Ryan Miller.

Philadelphii položily dva slepené góly na konci první třetiny, díky nimž získalo Buffalo vedení 3:0. "Před zápasem byla v kabině bojovná nálada, všichni jsme věřili, že vyhrajeme. A najednou bang, bang, bang a bylo po nás," vystihl průběh duelu trenér Ken Hitchcock. Fanoušci v zaplněném Wachovia Centru byli v šoku, zbytku zápasu jen mlčky přihlíželi. "Je jasné, že jsou zklamaní. Stejně jako my," poznamenal Hitchcock.

Carolina postoupila po prodloužení
O postupu Caroliny rozhodl gólem 79 sekund po zahájení prodloužení Cory Stillman, když střelou příklepem z levého kruhu pro vhazování překonal brankáře Cristobala Hueta. Puk se ještě ve vzduchu otřel o hokejku obránce Craiga Riveta a od pravé tyčky se odrazil do sítě.

"Zřetelně jsem slyšel, jak to nejdřív cinklo. A pak jen tlumené plesknutí, když puk zapadl do branky... Během série jsem měl plno střel, u nichž jsem tušil, že je brankář chytí, ale dnes puk pořádně neviděl a byl z toho důležitý gól," radoval se Stillman.

Výborný výkon opět podal v brance Caroliny nováček Cam Ward, který svému týmu vychytal všechny čtyři výhry. V úterý kapituloval pouze jednou v 7. minutě, ale už za 30 sekund Carolina vyrovnala. Další gól padl až v prodloužení.

Hurricanes předvedli dokonalý obrat, když otočili sérii z 0:2. "Rozjížděli jsme se pomalu, ale v každém zápase jsme byli lepší a lepší. A hrozně moc jsme si přáli rozhodnout už dnes, nechtěli jsme to nechávat až na sedmé utkání, přestože bychom měli výhodu domácího ledu," řekl Stillman.

Právě na domácím ledě ztratil Montreal sérii, když ze tří pokusů v hale Centre Bell ani jednou neuspěl. Fanoušci přesto hráčům za výkony v letošní sezoně poděkovali. "Byli úžasní. Myslím, že viděli, že jsme do toho dali úplně všechno. Je nám líto, že jsme jim ani jednou nedopřáli pocit z vítězství," litoval gólman Huet.

S výjimkou vítězství Montrealu 6:1 v prvním utkání skončily všechny zbývající duely rozdílem jediného gólu. "Ale pokud jsme prohráli o gól, byli jsme dva góly od vítězství. A dva góly jsou v NHL hodně," konstatoval generální manažer Canadiens Bob Gainey.

Východní konference:
Philadelphia - Buffalo 1:7 (0:3, 1:3, 0:1)
Branky: 39. Radivojevič (Handzuš) - 40. a 43. Drury, 12. Grier, 18.
Kotalík, 20. Roy, 24. Pominville, 28. Afinogenov. Střely na branku: 22:28.
Diváci: 19.967. Konečný stav série: 2:4.

Montreal - Carolina 1:2 v prodl. (1:1, 0:0, 0:0 - 0:1)
Branky: 7. Souray - 8. Recchi, 62. Stillman. Střely na branku: 26:29.
Diváci: 21.273. Konečný stav série: 2:4.
Autor:

Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.
Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.

Potravinové dózy jsou nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Jak ale zajistit, aby v nich potraviny zůstaly dlouho čerstvé? Na to jsme se...