Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Proč jsou tenistky labilní? Výpadky se nevyhýbají ani elitě

Sport

  11:00
PRAHA - Když v roce 1993 vedla Jana Novotná ve finále Wimbledonu 4:1 a 40:15 v rozhodujícím setu a poté se Steffi Grafovou prohrála, byl z toho obrovský poprask. V posledních letech se ale ve světě ženského tenisu lze potkat s "kolapsy" světových hvězd častěji než dříve.

Petra Kvitová. foto: Reuters

V neděli vedla Petra Kvitová ve finále Turnaje mistryň nad Viktorií Azerenkovou v prvním setu 5:0 a čeští fanoušci už pomýšleli na pověstného kanára. Ten se ale nekonal. Místo toho Běloruska srovnala na 5:5 a Kvitová měla plné ruce a nohy práce, aby dotáhla set do vítězného konce.

"Nikdo není dokonalý, nejsme roboti. Není podstatné, zda k podobnému výpadku dojde. Důležité je, že to hráčka dokáže zvládnout a vyhraje," řekla LN Helena Suková, někdejší čtvrtá tenistka světa a nyní sportovní psycholožka.

Chcete další příklad ukázkového kolapsu? Světová jednička z roku 2008 Ana Ivanovičová vedla v březnu letošního roku v Miami v osmifinále nad Kim Clijstersovou v rozhodujícím setu 5:1 a 40:0. Přesto zápas prohrála...

Dříve byly nevyzpytatelnými výsledky známy určité hráčky. Teď může kolaps postihnout prakticky kohokoliv. A nezáleží, zda to je první, nebo stá tenistka na žebříčku.

Důvody? Vyrovnanost tenisu žen a výhoda mužského podání

Podle Daniely Bedáňové je to dáno tím, že se ženský tenis čím dál tím víc vyrovnává.

"Každá holka může prakticky porazit každou. Stačí malé zaváhání a může přijít něco podobného jako předvedla v neděli Petra," míní bývalá šestnáctá hráčka světa.

"Můžete vést 5:0, ale přitom to může být naprosto vyrovnaný duel, ve kterém vám jen přeje štěstí. A to vás může opustit během jedné či dvou her," dodává špičková česká hráčka Iveta Benešová.

Zřejmě klíčovým rozdílem mezi mužským a ženským tenisem je podání. Zatímco u mužů je povedený servis velkou zbraní, u žen to ani zdaleka nemusí být podmínkou.

"Když má tenista brejk, může to znamenat ztrátu setu nebo celého zápasu. Když má brejk tenistka, tak to v podstatě mnoho neznamená," přibližuje Zdeněk Žofka, komentátor a tenisový trenér.

Podle něj to ale není jediný rozdíl, který zapříčiňuje, že jsou mezi ženami "bláznivé" průběhy zápasů mnohem častější než u mužů.

"Technika s míčem je u chlapů obecně lepší. Holky mají víceméně naučený jeden styl. Když se pak hráčce zachvěje ruka, míček se do dvorce nevejde."

Petra Kvitová vyhrála Turnaj mistryň.
Petra Kvitová vyhrála Turnaj mistryň.

Není zřejmě náhoda, že se mezi sázkaři říká, že na ženský tenis může sázet jen blázen. S tím ale Suková nesouhlasí. "Tyhle herní kolapsy se ve stejné míře vyskytují i v mužském tenise."

Na konci dubna na sebe upozornil Ivo Minář, který na challengeru v Ostravě vyřadil bývalého sedmého hráče světa Chorvata Maria Ančiče. Přestože v rozhodující setu prohrával 0:5 a 0:40.

Sázkaři ale mají jasno. Na jejich serverech dokonce můžete najít hlášky o labilní ženské psychice. "Já si ale nemyslím, že by s tím měla co dělat ženská psychika," oponuje Benešová.

Ať už jde o muže, či ženy, v obou případech je důležité se na podobné situace připravit. Třeba i za pomoci psychologa.

"Málokdy totiž narazíte na hráče, který by uměl zápas dotáhnout do konce bez problémů. Když vedete a víte, že vám stačí jedna hra, či dokonce jeden míček, tak můžete znervóznět," líčí Žofka.

Podle něj si tenista velmi dobře uvědomí, že se do podobného stavu dostává.

"Klíčové je v tu chvíli uvolněné dýchání. A pak je dobré se soustředit na naučený rituál - třeba si přerovnávat struny. Ale někdy vám nepomůže nic, i kdybyste se stavěl na hlavu," usmívá se kouč.

Svůj recept přidala i Benešová. "Snažím se z toho nedělat vědu. Ta druhá holka, když dotahuje třeba z 0:5, tak nemá co ztratit a hraje odvážně. A když potom vycítí, že by mohla zápas otočit, znervózní taky a může začít chybovat," přibližuje složitost ženského tenisu.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!