Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Proč svaz válčí se Záhrobským?

Sport

  13:27
PRAHA - Šárka a Petr Záhrobští závodí od začátku sezony v kombinéze jiného výrobce než zbytek reprezentačního družstva v alpském lyžování. Lyžařský svaz s nimi proto zahájil disciplinární řízení, jehož výsledkem může být napomenutí, pokuta nebo dočasné zastavení závodní činnosti. Od té doby padají z obou stran ostrá slova, mezi svazem a rodinou největší sjezdařské hvězdy vyrostly nepřekonatelné zákopy.

Šárka Záhrobská se raduje z prvního místa foto: AFP

Lidové noviny proto sestavily odpovědi na nejdůležitější otázky v kauze "kombinézy".

Proč Záhrobští změnili výrobce kombinéz?
Poměrně riskantní krok – výměnu zavedeného výrobce Vist za neznámou českou firmu Don Quiet – vysvětlil trenér a manažer sourozenců Petr Záhrobský tím, že mu Vist platil se zpožděním a že závodní kombinézy dodávala firma až těsně před sezonou. "Takhle se k mistryni světa nemůžou chovat," objasnil Záhrobský, proč italské firmě vypověděl smlouvu.

Co změnou Záhrobský získal?
Lepší podmínky. Navíc reklama nového výrobce je na kombinéze menší, čímž Záhrobský ušetřil vymezené místo, jež mohl prodat dalším sponzorům.

Proč se změna nelíbí svazu?
Svaz má s reprezentanty sjezdaři podepsanou smlouvu. Závodníci si sponzory shánějí sami, pouze kombinézy dává všem svaz. Zato má výrobce na dresu dva nápisy a svaz za výhodnou cenu oblečení pro všechna družstva od "áčka" přes žáky až po funkcionáře, což je běžná praxe ve světě. Bez Záhrobské, největší hvězdy týmu, se pozice svazu při vyjednávání výrazně zhoršila, do budoucna hrozí, že bude muset oblečení pro děti nakupovat za tržní ceny, takže mu zbude méně peněz pro závodníky. Svazu také vadí, že se o Záhrobského kroku dozvěděl z médií.

Kdy bude disciplinární řízení?
Přestože prezident svazu Lukáš Sobotka požadoval co nejrychlejší vyřešení, komise se bude případem zabývat až po sezoně. "Chceme předejít tomu, aby nás Záhrobský obviňoval, že na jeho svěřence vytváříme tlak," řekl Sobotka.

Co říká firma Vist?
Tvrdí, že peníze Záhrobskému doplatila a že kombinézy dodává po termínu, protože od reprezentantů dostává pozdě podklady ke sponzorským logům. Se svazem lyžařů se dohodla, že žádné penále za porušení smlouvy, jak firma situaci vidí, požadovat nebude. Čeká, jak dopadne disciplinární řízení. S návratem Záhrobských už nepočítá.

 Měl Záhrobský právo smlouvu vypovědět?
Záhrobský říká, že ano, svaz a firma Vist, že ne. Šárka Záhrobská totiž měla s Vistem soukromou smlouvu, podle níž jí firma vyplácela finanční bonusy, které byly řádově vyšší, než kolik dostávali ostatní reprezentanti. Šárčin bratr Petr žádnou smlouvu přímo s Vistem neměl. Italská strana zvažuje, že podá na Záhrobského žalobu.

Kde se vlastně firma Vist vzala?
Paradoxně ji před sezonou 2005/06 přivedl Petr Záhrobský, který přemluvil úsek alpských disciplín, aby rozvázal smlouvu s předchozím dodavatelem (Halti), za což musel úsek platit penále. Vist má se svazem smlouvu až do olympijské sezony 2009/10.

Závodí reprezentanti jiných zemí v SP v kombinézách od různých výrobců? 
Ne. Američané Bode Miller, který se připravuje mimo americký národní tým, a Lindsey Vonnová mají sice kombinézy v jiných barvách, ale od stejného výrobce jako zbytek americké reprezentace.

Porušuje Záhrobská regule Mezinárodní lyžařské federace (FIS)?
Patrně ne. V pravidlech SP se o oblečení nemluví, obecná pravidla FIS pouze říkají, že reklamy viditelné při závodech podléhají schválení národních svazů, což se ale v Česku v praxi neděje.

Může někdo další následovat příkladu Záhrobských?
Ano. Pro výrobce by bylo velmi výhodné "vyzobnout" závodníky, kteří se objevují ve Světovém poháru, a s nimi uzavřít osobní smlouvy. Finančně by si velmi polepšili i daní reprezentanti. Z hlediska svazu by šlo o katastrofický scénář.

Je spor podobný těm, jaké vedli se svazem Neumannová, Janda nebo Sudová? 
Ne. Ti všichni s federací "válčili" kvůli velikosti reklamních ploch, které chtěli prodat osobním sponzorům. Nikdo z nich nezávodil nebo nezávodí v jiné kombinéze než reprezentace.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!