Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Prospal si v Praze NHL nezkusí

Sport

  8:57
PHILADELPHIA/PRAHA - Jedna z mnoha výměn v NHL, ale stěžejní pro českého hokejového fanouška. Václav Prospal se včera stěhoval z Tampy Bay Lightning do Philadelphie Flyers. Jeho spoluhráč Jan Hlaváč zase do Nashvillu. Oba tak přijdou o šanci zahrát si na začátku října dva zápasy NHL v Praze, které sehraje právě Tampa a New York Rangers.

Stěhování. V Tampě prožíval Václav Prospal střelecky nejlepší sezonu, potvrdí své kvality ve Philadelphii? foto: ČTK

Českobudějovický odchovanec Prospal měl být spolu s Jaromírem Jágrem největším tahákem pro české diváky. V O2 Areně se v rámci úvodních zápasů NHL možná nepředstaví ani jeden z nich. Jágrovi totiž po sezoně v Rangers končí smlouva.

Čeští hráči v Rangers a Tampě
NEW YORK RANGERS
Jaromír Jágr - Po sezoně mu končí smlouva, ale ta se může automaticky prodloužit v případě, že v základní části získá čtyřiaosmdesát bodů nebo čtyřicet gólů nebo se Rangers probojují do druhého kola play off.

Martin Straka - V červnu mu končí smlouva. V Rangers hraje třetím rokem a na NHL v Praze určitě přítomen bude, jen záleží na tom, jestli jako hráč, nebo jako divák.

Petr Průcha - V Rangers má platnou smlouvu. V NHL hraje třetí sezonu, která je zatím bodově jeho nejhorší.

Michal Rozsíval - Po sezoně mu končí smlouva, ale v Rangers s největší pravděpodobností zůstane. Kouč Tom Renney má útočného beka v oblibě, navíc má Rozsíval nakročeno ke své bodově nejlepší sezoně v NHL.

Marek Malík - V červnu obránci končí smlouva. Po problémech s trenérem Renneyem se nejspíš s Rangers rozloučí.

TAMPA BAY

Filip Kuba - Stejně jako Průcha má pro příští rok platný kontrakt. Mezi obránci Tampy je druhý nejproduktivnější.

Pozn.: Jan Hlaváč byl včera večer vyměněn do Nashvillu za právo draftu v sedmém kole.
Tampa Prospala raději vyměnila v době, kdy za něj mohla získat nějakou náhradu. Pokud se totiž do konce června nedohodne na nové smlouvě, stane se nechráněným volným hráčem. „Museli se rozhodnout,“ řekl Prospal. „Trochu jsem to čekal, tedy ne to, že půjdu do Philadelphie, ale že budu vyměněn,“ přiznal.

Sather chce Jágra i pro příští rok Ačkoliv se hodně spekulovalo o trejdu Jágra, generální manažer Rangers Glen Sather prohlásil, že žádný důvod k jeho výměně nemá. „Chci, aby tu hrál i v příští sezoně,“ dodal Sather.

V Rangers má z českých hráčů platnou smlouvu pro příští rok jen útočník Petr Průcha. Forvard Martin Straka a ani obránci Michal Rozsíval s Markem Malíkem nemají jistotu, že v příštím ročníku budou v newyorském týmu působit.

„V Praze budu určitě,“ uvedl Straka začátkem února pro deník Sport. „Buď jako divák, nebo ještě jako hokejista,“ doplnil.
Po odchodu Prospala tak v týmu Tampy Bay zůstal už jen jeden Čech. A tím je obránce Filip Kuba, který má pro příští ročník platnou smlouvu.

S Philadelphií má Prospal větší šanci dostat se do play off Prospal hrál v Tampě s přestávkou necelých pět sezon. V právě rozběhnutém ročníku prožívá střelecky nejlepší období ve své kariéře. Jenže i přesto byl vedením Tampy vyměněn. Nejproduktivnější český hráč tak zbytek ročníku dohraje v týmu, který ho v roce 2003 draftoval ve třetím kole.

„Jsem rád, že jdu do organizace, ve které jsem už působil. Budu hrát tam, kde jsem začínal,“ poznamenal Prospal, který v týmu Flyers v letech 1996 až 1998 odehrát 59 zápasů a získal v nich 33 bodů. Tampa ve výměně získala mladého kanadského obránce Alexandra Picarda a právo výběru v draftu v příštím roce.

Prospal
se tak dostal do týmu, který má větší šance probojovat se do play off, než měla Tampa, která je poslední ve Východní konferenci. Philadelphie je osmá, ale postrádá dvě hlavní ofenzivní hvězdy, které má Prospal zastoupit. Simon Gagne je kvůli otřesu mozku mimo hru do konce sezony a Mike Richards bude tři týdny léčit natrženou šlachu v koleni.
„Potřebovali jsme v útoku posílit,“ vysvětlil Paul Holmgren, generální manažer Flyers. „Věříme, že Vinny přinese do našeho týmu zkušenost i produktivitu,“ dodal.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!