Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Protestujte. Ale ne na stadionu

Sport

  12:22
Poslední víkend před zahájením olympijských her se v Pekingu nesl ve znamení diskusí o svobodě slova. Ještě minulý pátek se totiž zdálo, že čínské úřady uvolnily cenzuru a umožní prohlížení webových stránek zahraničních organizací, které se zabývají lidskými právy. Již o víkendu však přišly pochybnosti. Zahraniční novináři v Pekingu totiž zjistili, že rozhodně nemají neomezený přístup k informacím na internetu.

Čínská strana tvrdí, že zmírnila omezení pro novináře. foto: JEWEL SAMAD AFP

Podle agentury AP byla blokována řada stránek, jejichž obsah se čínské vládě nelíbí, například web meditativního hnutí Fa-lun-kung. Seznam adres, na které se uživatel internetu nedostane, čínské úřady zjevně mění ze dne na den. Při zadání určitých klíčových slov se však vždy objevuje prázdná obrazovka.

„Můžeme pouze vítat otevřenost a kroky směřující k transparentnosti, které byly učiněny tento týden, a doufat, že tento přístup potrvá i nadále,“ uvedla k tomu podle americké televize CNN mluvčí mezinárodního olympijského výboru (MOV) Giselle Daviesová. Výbor podle ní o tomto tématu s čínskými úřady jednal a dostalo se mu ujištění, že novinářům bude zajištěn co možná největší přístup k internetu.

Čínská strana tvrdí, že zmírnila omezení pro novináře. Ta se podle ní týkají povolení natáčet na pekingském náměstí Nebeského klidu, celních předpisů pro zpravodajskou techniku a žádostí o rozhovory. Západní novináři mají na věc ale jiný názor.

Na cenzuru čínských médií si o víkendu stěžovali šéfredaktoři předních německých médií. „Každý věděl, že pořadatelství olympiády bylo uděleno systému s diktátorskými nešvary,“ uvedl pro Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung šéfredaktor televize ZDF Nikolaus Brender.

Ochrana „národních zájmů“
Pokud budou proti „systému s diktátorskými nešvary“ chtít během olympijských her protestovat sami sportovci, mohou tak učinit -ovšem ne na stadionech nebo v olympijské vesnici. V sobotu to prohlásil prezident MOV Jacques Rogge. „Pouze je žádáme, aby se neúčastnili žádné propagandy nebo politických, náboženských, komerčních či rasových demonstrací,“ uvedl podle agentury AFP Rogge.

Peking už oznámil, že aktivisté, kteří by chtěli během olympiády uspořádat protestní demonstraci, musejí podat pět dní předem žádost. I cizinci ji ovšem musejí napsat v čínštině. Liou Šao-wu, který má v organizačním výboru pekingských her na starosti bezpečnost, v této souvislosti upozornil, že jsou zakázána „škodlivá“ shromáždění.

„Shromažďovat se k pochodům a protestům je občanské právo obyvatel. Ale (...) občané přitom nesmějí poškodit národní, společenské a kolektivní zájmy,“ uvedl Liou. Čína už dříve oznámila, že pro povolené protesty vyhrazuje v Pekingu tři parky.

O tom, zda bylo žadatelům uděleno povolení k demonstraci, je bude nejpozději dva dny předem informovat policie. Agentura Reuters ale upozorňuje, že v Číně bývají i malé protesty povolovány jen velmi zřídka. Je proto velmi nepravděpodobné, že by zde byly povoleny například demonstrace za práva Tibetu.

Tajný trik na intimní hygienu v létě
Tajný trik na intimní hygienu v létě

Na trhu s intimní kosmetikou již existuje tolik produktů, ze kterých si můžeme vybrat: gely, emulze, pěny... My vám však pomůžeme s výběrem. Naše 3...