Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Prověrka s Dány: šance pro nováčky

Sport

  11:54
PRAHA - Bez účasti několika opor, s jedním nováčkem v základní sestavě a zřejmě před poloprázdnými tribunami. Takové loučení s rokem 2006 čeká fotbalovou reprezentaci, která dnes na Letné vyběhne k přátelskému utkání proti Dánsku.

Milan Baroš na tréninku reprezentace foto: ČTK

I bez zraněného špílmachra Rosického nebo brankářské jedničky Petra Čecha nechystá trenér Karel Brückner žádné experimenty. „V rozestavení a principech zůstávají základy hry stejné,“ ubezpečil. Třeba Rosického přínos pro herní projev mužstva podle jeho mínění nahradit ani nejde.

Obvyklé úkoly klíčového záložníka se rozloží mezi dvojici Galásek, Polák. „Nabízí se také alternativa s Markem Heinzem,“ zauvažoval nad další možností Brückner.

Nejstabilnější řadou zůstává v české sestavě obrana. To bude platit i tentokrát. V defenzivní čtveřici se objeví Tomáš Ujfaluši poprvé v roli kapitána. Jeden z nejzkušenějších reprezentantů se ujme prestižní funkce místo Rosického.

„Připravuju se na zápas jako na každý jiný. Jediný rozdíl je v tom, že si před ním navléknu na ruku pásku,“ nedolehla na Ujfalušiho nervozita.

 Brückner slíbil, že od úvodní minuty dá na trávníku šanci jednomu z dosud neprověřených svěřenců. V základní sestavě se objeví debutant záložník Radek Šírl, nebo útočník Stanislav Vlček. Ten se reprezentační pozvánky dočkal po pěti letech.
 Kouč má k dispozici šest střídání a jedno z nich zřejmě vypotřebuje o poločase pro výměnu brankářů. „K této variantě se kloníme spíš,“ uvedl Karel Brückner.

Jestli pošle jako prvního mezi brankové tyče Marka Čecha, nebo Antonína Kinského, ale novinářům neprozradil. Problémy se složením sestavy mají také Dánové. Mužstvo trenéra Moltena Olsena dorazilo včera do Prahy bez hráčů FC Kodaň, kteří dostali po náročném programu v Lize mistrů volno.

„Chceme duel využít k zabudování nových hráčů do týmu,“ prohlásil Olsen na ruzyňském letišti. Ze zdravotních důvodů musel oželet hned trojici útočníků Rommedahl, Tomasson a Jörgensen.

Síla soupeře tím podle Ujfalušiho neutrpěla. „Hrají kombinační fotbal a jen málokdy nakopávají balony,“ vypozoroval obránce při sledování videa.

Přátelskému utkání chybí náboj kvalifikačních bitev a diváky netáhne. Obsazená je zatím zhruba čtvrtina sedaček na letenském stadionu. Do včerejšího večera zmizelo z předprodeje pět tisíc lístků.

Hrozí v hledišti při utkání národního týmu blamáž? „Myslím, že vyprodáno asi nebude. Přitom jsme až na exces se Srbskem odehráli všechny domácí zápasy poctivě,“ konstatoval Brückner a smutně si povzdechl. „To bylo kritické povzdechnutí,“ vysvětlil vzápětí svoje gesto.

Česko  - Dánsko

Pravděpodobné sestavy
Česko
: M. Čech - Grygera, Jiránek, Ujfaluši, Jankulovski - D. Jarolím, Galásek, Plašil, Šírl - Heinz, Baroš.

Dánsko: Sörensen - N. Jensen, Agger, Nielsen, Helveg - D. Jensen, Poulsen, Würtz, Kamper - Bendtner, Lövenkrands.

Autoři:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...