Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

První horský dojezd na Tour de France vyhrál favorit Roglič, žlutý trikot udržel Alaphilippe

4. etapu Tour de France ovládl Primož Roglič foto: Reuters

Orciéres-Merlette - Slovinský cyklista Primož Roglič potvrdil roli největšího favorita Tour de France vítězstvím hned v prvním horském dojezdu 107. ročníku závodu. Žlutý trikot po 4. etapě, jež vedla ze Sisteronu do lyžařského střediska Orciéres-Merlette, udržel domácí Julian Alaphilippe.
  18:09

Třicetiletý Roglič vyhrál po 160,5 km a závěrečném stoupání první kategorie spurt hlavní skupiny. Lídr stáje Jumbo-Visma, která v závěru etapy diktovala drtivé tempo, za sebou nechal krajana Tadeje Pogačara a Francouze Guillaumea Martina.

Primož Roglič se raduje z vítězství. (ilustrační foto)
4. etapu Tour de France ovládl Primož Roglič

„Byl to docela rychlý den. Kluci odvedli výbornou práci, stále jsem byl díky nim v dobré pozici, takže jsem mohl předvést kvalitní sprint. Jsem rád,“ uvedl Roglič. Loňský vítěz Vuelty nedokončil po pádu srpnovou generálku Critérium du Dauphine, takže nebylo jasné, v jaké formě na Tour přijel. „Už teď jsem podal důkaz, že jsem udělal dobře, že jsem tady. Každým dnem se cítím lépe a jsem rád, že zase můžu závodit,“ dodal bývalý skokan na lyžích.

Alaphilippe se držel s nejlepšími vrchaři, ale jeho spurtérské kvality mu stačily tentokrát jen na páté místo. V čele průběžného pořadí má domácí naděje náskok čtyř sekund před Britem Adamem Yatesem, Roglič se díky bonifikaci posunul na třetí pozici s odstupem sedmi sekund.

„Cílem bylo kontrolovat vývoj a udržet trikot. Jasně že bych raději vyhrál a taky jsem se o to snažil, ale tempo bylo v posledním kopci strašně rychlé. Jel jsem na hraně, takže nejsem zklamaný,“ řekl vítěz druhé etapy Alaphilippe. „Jsem rád, že pojedu ve žlutém i zítra. Musím poděkovat týmu, ale také ho nechci zničit. Nejsme tady pro to, abychom kontrolovali závod celé tři týdny,“ dodal člen týmu Deceuninck-Quick Step.

Loňský vítěz Tour Egan Bernal z Kolumbie dnes dojel sedmý a celkově je o jednu příčku výš se ztrátou 17 sekund na lídra. „Není příjemné vidět, jak váš rival získává sekundy. Ale musíme být trpěliví, neztratit moc do začátku třetího týdne a pak se snažit něco najet v dlouhých kopcích,“ řekl Bernal.

Čeští účastníci Tour Jan Hirt a Roman Kreuziger, kteří nemají ambice pro celkové pořadí a chtějí se pokusit o úspěch v některé z etap, dojeli v druhé stovce.

Ve středu se jede rovinatá etapa o délce 183 km z Gapu do Privas.

Cyklistický závod Tour de France - 4. etapa Sisteron - Orciéres-Merlette (160,5 km):

1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 4:07:47, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 3. G. Martin (Fr./Cofidis), 4. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic), 5. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step), 6. López (Kol./Astana), 7. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers), 8. Pinot (Fr./Groupama-FDJ), 9. Landa (Šp./Bahrajn-McLaren), 10. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) všichni stejný čas, ...127. Hirt (ČR/CCC) -16:09, 161. Kreuziger (ČR/NTT) -20:30.

Průběžné pořadí: 1. Alaphilippe 18:07:04, 2. A. Yates -4, 3. Roglič -7, 4. Pogačar -11, 5. G. Martin -13, 6. Bernal, 7. Dumoulin (Niz./Jumbo-Visma), 8. Chaves (Kol./Mitchelton-Scott), 9. Quintana, 10. López všichni -17, ...116. Hirt -37:05, 125. Kreuziger -41:20.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...