Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

První Kipchogeho prohra po sedmi letech, Londýnský maraton překvapivě vyhrál Etiopan Kitata

Etiopan Shura Kitata opanoval Londýnský maraton. foto: ČTK

Londýn - Etiopan Shura Kitata překvapivě vyhrál Londýnský maraton. Ve sprinterském závěru porazil Vincenta Kipchumbu z Keni a zvítězil v čase 2:05:41 hodiny, třetí doběhl Etiopan Siay Lemma. Favorizovaný Eliud Kipchoge utrpěl na maratonské trati první porážku po sedmi letech a na uzavřeném okruhu v St. James's Parku bez diváků doběhl osmý.
  14:26

Ženám kralovala stejně jako vloni světová rekordmanka Brigid Kosgeiová, na nejrychlejší čas v čistě ženském závodě ale o takřka dvě minuty nestačila. Keňská vytrvalkyně zaběhla v britské metropoli v deštivých podmínkách trať za 2:18:58 hodiny.

Chladné počasí vůbec nesvědčilo držiteli světového rekordu Kipchogemu. Keňan, jenž vloni vylepšil traťový rekord na 2:02:37, odpadl zhruba čtyři kilometry před cílem z vedoucí skupiny a na této distanci prohrál podruhé v kariéře. Naposledy nestačil v roce 2013 v Berlíně na krajana Wilsona Kipsanga. Za Kitatou dnes Kipchoge zaostal o minutu a osm sekund.

Etiopan Shura Kitata opanoval Londýnský maraton.
Maratonský běžec Eliud Kipchoge z Keni (v bílém) byl kritizován za boty

Kosgeiová porazila o více než tři minuty překvapivě druhou Američanku Saru Hallovou, která těsně před cílem předstihla keňskou mistryni světa Ruth Chepngetichovou.

Kosgeiová v loňském roce vylepšila oficiální světový rekord na 2:14:04, na maratonu v Chicagu se ale tehdy závodilo ve smíšeném startovním poli. Nejlepší čas z čistě ženského závodu drží od roku 2017 její krajanka Mary Keitanyová výkonem 2:17:01.

Ještě v polovině závodu to přitom dnes vypadalo, že Kosgeiová bude její rekord atakovat, pak se ale tempo v sílícím dešti zpomalilo. O výhře rozhodla Keňanka nástupem za 30. kilometrem.

Kvůli pandemii koronaviru byl 40. ročník Londýnského maratonu odložen z tradičního dubnového termínu a uskutečnil se v okleštěné podobě jen pro elitní kategorie. Běželo se bez diváků na uzavřeném okruhu v St. James’s Parku.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!