Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

První mise splněna: Sparta třímá pohár

Sport

  19:24
PRAHA - Fotbalisté Sparty zvládli první část klíčového týdne na výbornou. Ve finále Poháru ČMFS otočili výsledek zápasu s Jablonce a ziskem trofeje položili základ pro plánovaný double.

Pavel Horváth a Libor Došek se radují z vítězného gólu v síti Jablonce. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Druhá část úkolu čeká Sparťany v pondělí, kdy v závěrečném ligovém kole hostí Most. Pokud zvítězí, stanou se historicky prvním týmem v době samostatné České republiky, který získá prvenství v obou nejprestižnějších českých soutěžích.

Obavy z takticky svázaného utkání vzaly brzy za své a překvapivě to byl Jablonec, který začal udávat tempo utkání. Sparta nastoupila nakonec jen s dvěma změnami oproti ligovému duelu v Olomouci a jedna z nich se nevydařila. Stoper Drobný v šesté minutě zaváhal při přihrávce před branku, míč mu sklouzl po noze přímo ke Svátkovi a sparťanský odchovanec otevřel skóre.

Pro Spartu coby vysokého favorita to byla těžká rána, ale poměrně rychle se z ní vzpamatovala. Mohly za to i některé nepovedené zákroky jabloneckých hráčů. Například Flachbart nesmyslnou malou domů přichystal soupeři trestný kop uvnitř šestnáctky, který sice pražský klub nevyužil, ale nastartoval dvacetiminutovou převahu.

Během ní zatlačil Severočechy hodně do defenzivy, ale řadu šancí zahodil. Sami před Špitem se objevovali především útočníci Rezek s Kuličem, na gólmana však nevyzráli. Největší šanci měl Rezek ve 20. minutě, kdy Špit vyrazil míč na roh. Slibná byla i přihrávka Kuliče přes šestnáctku k Matušovičovi, jehož volej jablonecká obrana zblokovala.

Jablonec se sice soustředil na defenzivu, ale hned první výpad ke sparťanské brance znamenal obrovské nebezpečí: Zeher prošel kolem brankové čáry a skvěle uvolnil Baranka, kterého Blažek vychytal. Sparta pak ve svém tlaku povolila, ale měla stále navrch. Její akce brzdily někdy chybné přihrávky, a když už se dostala ke střelbě, domácí obranná
hráz se míči postavila do cesty.

Severočeši někdy až příliš vyklízeli střed hřiště a doplatili na to v první nastavené minutě úvodního poločasu. Horváth předložil do uličky míč Kuličovi, který se prosmýkl mezi stopery, v rychlém běhu přehodil Špita a vyrovnal.

Spartě vyrovnání do kabin hodně pomohlo. Hned po pauze se dostávala znovu do převahy, kterou mohla už ve 49. minutě přetavit v gól po akci Matušoviče, ale jeho ideální přihrávku před branku nikdo ze spoluhráčů neočekával. V 65. minutě se už střídající Došek trefil do odkryté části branky, Flachbart však míč odvrátil.

O tři minuty později si jablonecký bek vybral další slabou chvilku. Při cestě Pospěcha z trestného území ho zbytečně podsekl a následnou penaltu Horváth jistě proměnil.
Poté následoval očekávaný scénář: Jablonec se i za cenu velkého rizika v zadních řadách pustil do ofenzivy a do sparťanské obrany létal jeden centr za druhým. V posledních sedmi minutách dokonce zůstávali v zadních pozicích už pouze dva hráči v zeleném, ale v ofenzivě už toho mnoho nedokázali.

Sparťané naopak mohli přidat třetí gól, Kisel ve slibné pozici pálil nad. To už ale na sparťanské radosti nic nezměnilo.

FK Jablonec 97 - Sparta Praha 1:2 (1:1)
Branky: 6. Svátek - 45+1. Kulič, 68. Horváth z pen. Rozhodčí: Jech - Filípek, Pospíšil. ŽK: Homola - Rezek, Pospěch. Diváci: 6022.
Jablonec: Špit - Zábojník, Homola, Fukal, Flachbart - Baranek, Eliáš (70. Smíšek), Kordula, Petržela - Svátek (85. Weber), Zeher (80. Nulíček).Trenér: Rada.
Sparta: Blažek - Pospěch, Drobný, Řepka, Zabavník - Kisel, Hušek (62. Došek), Horváth, Matušovič (54. Šimák) - Kulič, Rezek (86. Kučera). Trenér: Bílek.
Autoři: ,