Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

První Schoch, druhý Schoch

Sport

  17:52
BARDONECCHIA - Zlatá i stříbrná medaile z paralelního slalomu snowboardistů míří do Švýcarska a nejen to - první dvě místa v pořadí obsadili bratři, Phillip a Simon Schochovi.

Turín 2006 - Zlatý a stříbrný medalista z paralelního slalomu snowboardistů - švýcarští bratři. Zleva: Phillip (zlatý) a Simon (stříbrný) foto: AFP

Prvně jmenovaný byl o 73 setin sekundy rychlejší a stal se prvním obhájcem olympijského vítězství mezi snowboardisty v historii. Jízdy o třetí místo vyhrál Rakušan Siegfried Grabner.
Už před posledním duelem dnešních závodů měli Švýcaři jisté třetí olympijské zlato.

Philipp Schoch zajel lépe první finálovou jízdu, v níž měl výhodu snazší modré trati. Jeho bratr a vedoucí muž Světového poháru už v druhém finále nedokázal ztrátu dohnat. "Je to neuvěřitelné, že jsem vyhrál i podruhé. Je to skvělý moment v mé kariéře, ale i v celé naší rodině," prohlásil šestadvacetiletý Philipp Schoch.

Před startem si sourozenci jen řekli, ať vyhraje ten lepší, a po závodu promluvil jako první
vítěz. "Řekl jsem mu - sorry, Simone," uvedl. Oba si to prý při vyhlášení vítězů užili a ani poražený Simon Schoch nevypadal zklamaně. "Je to bláznivé," pravil s úsměvem. "Já jsem doufal, že bychom se oba mohli dostat do finále, a řeknu vám, že jsem určitě nejšťastnější držitel stříbrné medaile v historii," ubezpečil novináře, že ho bratrovo vítězství těší.

Grabnerovi spadl bronz do klína, neboť jeho soupeř Francouz Mathieu Bozzetto v první jízdě upadl. Totéž se přihodilo dalším favoritům ve čtvrtfinále, v němž popadali po kontaktu s brankami další Švýcaři Heinz Inniger a Gilles Jaquet.

Slovenský snowboardista Radoslav Židek, stříbrný medailista ze snowboardcrossu, nepostoupil z kvalifikace mezi nejlepší šestnáctku.

Výsledky:
1. P. Schoch, 2. S. Schoch (oba Švýc.), 3. Grabner (Rak.), 4. Bozzetto (Fr.), 5. Inniger (Rak.), 6. Košir, 7. Flander (oba Slovin.), 8. Jaquet (Švýc.), 9. Prommegger (Rak.), 10. Huet
(Fr.).
Autoři: ,