Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Půl centimetru a nesmrtelnost

Sport

  8:35
PEKING - Aby mohl splnit to, co sliboval, musel Michael Phelps při stovce motýlek doslova skočit na desku. Té se dotkl o setinu dřív než jeho soupeř a americký plavec získal na olympijských hrách v Pekingu sedmou zlatou medaili, čímž vyrovnal historický rekord krajana Marka Spitze, který vyhrál stejný počet závodů v Mnichově 1972.

Těsné vítězství. Michael Phelps se raduje po zisku sedmé medaile na olympiádě v Pekingu. foto: ČTK

O třinácté zlato v kariéře musel nejúspěšnější olympionik historie nesmírně bojovat a rozhodl o něm až při závěrečném záběru, kterým o jedinou setinu porazil neustále vedoucího Milorada Čaviče ze Srbska.

Čavič, kterému podle videozáznamu uniklo první místo o 4,7 milimetru, se nakonec musel spokojit se stříbrem a evropským rekordem 50,59 a nepomohl mu ani protest srbské výpravy, který Mezinárodní plavecká federace FINA zamítla.

Těsné vítězství. Michael Phelps v horní dráze před dotykem
Těsné vítězství Michael Phelps (nahoře) to má k desce zatím dál než Srb Milorad Čavič.

Phelps, který bude v neděli usilovat o osmé zlato jako člen polohové štafety, vůbec poprvé získal v Pekingu titul, aniž by při tom překonal světový rekord; za časem krajana Iana Crockera zaostal o 18 setin.

V polovině trati byl přitom Phelps až sedmý a naděje na vysněné překonání Spitzova výkonu zachránil mocným finišem. Měl navíc obrovské štěstí, že mu vyšel dohmat lépe než Čavičovi, který do cíle dosplýval. Phelps naproti tomu zastavil časomíru dotykem o stěnu prakticky nad hladinou.

"Vůbec jsem neměl tušení, že to je tak těsné," řekl Phelps. "Na posledních deseti metrech mě už bolelo celé tělo. Byl to můj poslední individuální závod, tak jsem do toho dal všechno," přidal.

Jen jedno slovo měl Mark Spitz pro Michaela Phelpse, který sedmi zlatými medailemi z olympiády v Pekingu vyrovnal jeho 36 let starý rekord z her v Mnichově. "Impozantní!" řekl Spitz, jenž v době Phelpsova dnešního závodu na 100 metrů motýlek sledoval basketbalový zápas svého syna v Detroitu.
"Ukazuje to, že tenhle chlapík není pouze nejlepší plavec a olympionik, ale také možná nejlepší sportovec všech dob. Je to největší závodník, jaký kdy chodil po zeměkouli," dodal Spitz. Třiadvacetiletý Phelps navíc může triumfem v nedělní polohové štafetě jeho rekord překonat. "Mám ohromnou radost. Často jsem přemýšlel, jak se budu cítit, až mě o rekord někdo připraví. Mám pocit, jako by mi ze zad sundali obrovské závaží," přidal osmapadesátiletý Spitz.

Krátce po skončení závodu se proti výsledkům odvolala srbská výprava, která zpochybnila funkčnost časomíry. "Podali jsme oficiální protest. Jde o první místo, takže je to velmi důležité," řekl Branislav Jevtič.

"Pokud by záleželo na mně, protest bych nepodával. Jak víme, technika není dokonalá a může se pokazit," reagoval Čavič ještě před tím, než FINA velmi rychle protest zamítla a potvrdila Phelpsovo vítězství.

Těsné vítězství. Michael Phelps v horní dráze po dotyku
Těsné vítězství. Michael Phelps (nahoře) se dotýká desky, Milorad Čavič ze Srbska doplatil na to, že k desce dosplýval.

"Je těžké být o takový kousek druhý, ale nesmím zapomínat, že mým cílem v Pekingu byla bronzová medaile. Ale kdybychom spolu plavali znovu, vyhrál bych já," dodal srbský plavec.

"Osobně jsem se díval na videozáznam a bylo jasně vidět, že Čavič dohmátl až po Phelpsovi," řekl rozhodčí závodu Ben Ekumbo. "Pak jsem se sešel s vedením srbské výpravy a vše jim vysvětlil. S rozhodnutím byli velmi spokojeni. O vítězi nerozhodoval člověk, ale elektronický systém," dodal.

Phelps by stejně o zlato nepřišel
FINA současně uvedla, že i v případě, pokud by protest uznala, Phelps by o zlato nepřišel. "Otázkou bylo pouze to, jestli se o první místo budou dělit dva plavci. Ale podle všeho, co jsme viděli, byl jasně první Phelps," prohlásil výkonný ředitel FINA Cornel Marculescu.

Phelps se o protestu dozvěděl až po jeho zamítnutí. "Ani jsem nevěděl, že tady byl nějaký protest," uvedl Američan. "Ale osobně si nepamatuji případ, že by elektronická časomíra selhala," dodal.

První zlaté pekingské medaile se dočkala hlavní favoritka znakařské dvoustovky Kirsty Coventryová. Obhájkyně aténského prvenství po třech stříbrných medailích nedala ve své parádní disciplíně soupeřkám šanci a dohmátla ve světovém rekordu 2:05,24 minuty.

O historický čas se postarala i vítězka nejdelší bazénové ženské trati 800 metrů Rebecca Adlingtonová z Británie. Ta zopakovala svůj pekingský triumf ze čtyřstovky a časem 8:14,10 vymazala letitý světový rekord Janet Evansové.

Nečekaným králem plaveckého sprintu na 50 metrů se stal Brazilec Cesar Cielo Filho. V olympijském rekordu 21,30 sekundy dohmátl před Amaurym Leveauxem z Francie a jeho krajanem Alainem Bernardem, který byl coby šampion z královské dvoustovky hlavním favoritem.

Výsledky:
Muži:

100 motýlek: 1. Phelps (USA) 50,58, 2. Čavič (Srb.) 50,59 - evropský rekord, 3. Lauterstein (Austr.) 51,12, 4. Crocker (USA) 51,13

50 m v. zp.: 1. Filho (Braz.) 21,30, 2. Leveaux (Fr.) 21,45, 3. Bernard (Fr.) 21,49, 4. Callus (Austr.) 21,62

Ženy:
200 m znak: 1. Coventryová (Zimb.) 2:05,24 - světový rekord, 2. Hoelzerová (USA) 2:06,23, 3. Nakamuraová (Jap.) 2:07,13, 4. Sujevová (Rus.) 2:07,88

800 m v. zp.: 1. Adlingtonová (Brit.) 8:14,10 - světový rekord, 2.
Filippiová (It.) 8:20,23, 3. Friisová (Dán.) 8:23,03, 4. Potecová (Rum.)

Autor: