Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Do startu olympijských her v Paříži zbývá půl roku. Přípravy finišují

Olympijské kruhy v Paříži před Eiffelovou věží. foto: AP

Půl roku před zahájením olympijských her v Paříži i dalších spolupořadatelských městech finišují s přípravami. Více než tři desítky sportovišť jsou podle posledních zpráv připravené z 84 procent, což je oproti původnímu plánu lehký skluz.
  10:40

Po letech 1900 a 1924 třetí olympijské hry v Paříži se uskuteční od 26. července do 11. srpna. O některou z 329 medailových sad bude usilovat přes deset tisíc sportovců.

Největší starost dělá Francouzům bezpečnost, především během unikátního zahájení, které má být poprvé v historii mimo stadion. Na šestikilometrovou pouť po Seině by se mělo vydat zhruba 160 lodí, na březích se očekávají stovky tisíc fanoušků.

Na zabezpečení OH bude dohlížet 30 tisíc policistů a četníků, posílených o 15 tisíc vojáků. Bezpečnostní opatření se výrazně dotknou i místních obyvatel, kterým se nelíbí ani dvojnásobné ceny lístků na veřejnou dopravu během her.

Logo olympijských her v Paříži 2024

„Máme velmi přesnou předpověď toho, co budeme v oblasti dopravy a bezpečnosti den po dni potřebovat,“ řekl předseda organizačního výboru Tony Estanguet agentuře AFP. „Francie je expertem na pořádání velkých akcí. Loňské mistrovství světa v ragby bylo velmi úspěšné a rozptýlilo obavy, které vyvolalo finále Ligy mistrů v roce 2022,“ dodal s odkazem na chaos před stadionem v Paříži před zápasem fotbalistů Realu Madrid s FC Liverpool.

Velkým tématem je také účast ruských a běloruských sportovců. Mezinárodní olympijský výbor v prosinci oznámil, že zástupci těchto zemí mohou v Paříži startovat jako neutrální, pokud se kvalifikují a splní další podmínky včetně toho, že aktivně nepodporují ruskou agresi na Ukrajině. S rozhodnutím MOV nesouhlasí řada národních olympijských výborů včetně českého.

Vstupenek se zatím prodalo 7,6 milionu. Pořadatelé očekávají, že olympijské a paralympijské hry, jež se uskuteční od 28. srpna do 8. září, navštíví dohromady 15 milionů diváků. V únoru organizátoři odhalí podobu medailí, olympijskou vesnici převezmou 1. března. Štafeta s pochodní začne na francouzském území 8. května v Marseille.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!