Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Radost trenéra: dvě piva po zápase

Sport

  13:02
Často vybíhal s vypjatým výrazem k postranní čáře, zarputile šermoval rukama a směroval své svěřence za postupem na mistrovství světa. Se závěrečným hvizdem přišlo slastné uvolnění. Na pozápasové tiskové konferenci se pak trenér Karel Brückner prezentoval jako zábavný glosátor historického úspěchu českých fotbalistů.

Karel Brückner zdraví fanoušky. foto: Lidové noviny

Na bouřlivé oslavy přesto neměl pomyšlení. „Sednu si s lidmi, se kterými jsem minulé roky pracoval. Vypiju při tom dvě piva. To není žádné velké slavení, ale chemický proces, který moje tělo potřebuje,“ tvrdil s úsměvem.

Výjimečnost okamžiku po postupu na závěrečný turnaj v Německu si ale zkušený stratég na lavičce českého národního týmu dobře uvědomoval. „Ano, považuji to za svůj největší trenérský úspěch,“ nadřadil dokonce Brückner středeční radost nad účast v semifinále při loňském evropském šampionátu.

Po postupu nemusí trenér do důchodu
Enormní soustředění kouče pohltilo od začátku až do konce letenského duelu s Nory.
 „Všichni jsme cítili, že to bude strašně těžké a komplikované,“ nesdílel přehnaný optimismus některých fanoušků. Brückner také mluvil o zaujetí, které se mu podařilo přenést mezi hráče na trávník. „Kritické momenty prožívám celý fotbalový život. Musíte být pořád ve střehu. Nemůžete hrát dobře jen 89 minut a 58 vteřin a dvě sekundy vypustit. To by byl jinak konec.“

Hned ve druhé minutě ho rozčílil necitlivý Carewův zákrok na Poláka, který viděl zblízka od střídačky. Mezi napínavými okamžiky přišel jediný euforický záblesk po vedoucím gólu Tomáše Rosického.

Ale drama pokračovalo se stejnou intenzitou i po přestávce. Brückner tak dlouho signalizoval, že chce do hry poslat Radoslava Kováče, až ho hlasitým řevem podpořil celý stadion a anglický rozhodčí Graham Poll dal skutečně pokyn ke střídání.
Český tým těsné vedení udržel. S koncem zápasu skočil trenérovi do náruče masér Eduard Poustka, záhy se přidali i ostatní členové realizačního týmu.

Hráči si nejdřív vychutnávali oslavy s fanoušky, ale brzy se dostalo i na Brücknera. Hlouček fotbalistů si nenechal ujít tradiční rituál, vyzdvihl šedovlasého muže a začal ho vyhazovat do vzduchu.

„Prodloužili mi smlouvu, mám práci na další půlrok. Jinak bych se musel hlásit na úřadu práce,“ poděkoval jim dodatečně dobře naložený Brückner, který v neděli oslavil šestašedesáté narozeniny.

Plán přípravy na vrchol sezony začne dávat dohromady teprve v následujících týdnech. O čem bude do prosincového losu hlavně přemýšlet? „To datum ještě nemám úplně zafixováno. Vím jenom, že to nebudou věci příliš vzdálené od fotbalu. Snad do skupiny zase nedostaneme Holanďany,“ zavtipkoval na adresu nejčastějšího soupeře české reprezentace.

Žádná zvláštní přání před losováním závěrečného turnaje Brückner neprojevil. „Tohle řemeslo není o přáních. To je tvrdá každodenní práce, prostě reality show,“ vyznal se jeden z dvaatřiceti trenérů, jejichž cesta povede na mistrovství světa.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!