Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zemřel český komisař F1 a člen Světové rady motorsportu Radovan Novák

Český komisař ve formuli 1 Radovan Novák foto: Barbora Reichová / CNC / Profimedia

Český motorsport přišel o významného funkcionáře. V pondělí zemřel ve věku nedožitých 84 let Radovan Novák, který byl téměř dvacet let členem Světové rady motoristického sportu FIA. Po roce 1989 zakládal Autoklub České republiky, jako první český sportovní komisař se zúčastnil podniků formule 1, rallyových, rallycrossových a autocrossových závodů.
  19:31

Novák začínal ve sportu jako spolujezdec v rally, v letech 1966 až 1980 působil především v barvách týmu Barum. Od roku 1990 byl generálním sekretářem Federace automobilového sportu a o rok později se stal prezidentem Středoevropské zóny Mezinárodní automobilové federace (FIA).

Místo ve Světové radě motorsportu zastával od roku 1998 až do roku 2017. Za svůj přínos sportu získal nejvyšší vyznamenání Autoklubu ČR – Granátového lva.

V roce 2002 jako člen Světové rady rozhodoval o osudu Tomáše Engeho, který měl pozitivní dopingový test na cannabis. O pět let později hlasoval Novák pro potrestání týmu McLaren za špionáž ve formuli 1.

Radovan Novák v roli sportovního komisaře na archivním snímku z roku 2012

Vedení McLarenu proti sobě popudil i v roce 2008, když do médií prohlásil, že za sexuálním skandálem tehdejšího šéfa FIA Maxe Mosleyho může být cílený útok. Zároveň jako možného původce označil právě britský tým, který se měl podle Nováka mstít za předchozí trest.

Tehdejší šéf McLarenu Ron Dennis se proti Novákovu nařčení ostře ohradil a český funkcionář se vzápětí týmu omluvil.

Novák byl také mezi komisaři, kteří v roce 2010 potrestali Michaela Schumachera po nebezpečném manévru ve Velké ceně Maďarska, o sedm let později se zase podílel na rozhodnutí dodatečně připsat časovou penalizaci Maxi Verstappenovi, a tím ho připravit o stupně vítězů ve Velké ceně USA.

FIA se připojila ke kondolencím, které míří k Novákově rodině od sobotního odpoledne, kdy zprávu o jeho úmrtí zveřejnil Autoklub ČR.

„Se smutkem se dozvídáme o úmrtí Radovana Nováka, dlouholetého člena Světové rady motorsportu,“ stojí v příspěvku FIA na síti X. „Jeho přínos federaci byl nesmírný.“

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!