Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Rangers vyrovnali sérii s Buffalem

Sport

  7:14aktualizováno  11:01
NEW YORK - Podruhé za sebou dokázal Jaromír Jágr nastartovat gólem hokejisty New Yorku Rangers k výhře nad Buffalem. Jágr se v úterý znovu trefil v 21. minutě a jeho tým opět vyhrál 2:1. Vyrovnal tím stav čtvrtfinálové série play off NHL na 2:2.

Jaromír Jágr se raduje ze vstřeleného gólu foto: ČTK

Hosté ale měli pocit, že je rozhodčí obral o regulérní gól. Nepřehledná situace, která se odehrála 17 vteřin před koncem zápasu, postavila oba tábory do názorové rozepře.

Stejně jako v minulém zápase se zápas na dlouho zastavil a videorozhodčí v Torontu zkoumal situaci z různých úhlů. Po pěti minutách nakonec pro nedostatečné důkazy dospěl k názoru, že puk po Brierově střele zblízka zastavil Lundqvist betonem předtím, než přešel brankovou čáru. "Já jsem přesvědčený o tom, že to gól byl. Alespoň jeden záznam, který jsem viděl, mi dává za pravdu. Puk byl za čarou," uvedl na tiskové konferenci po zápase kouč Buffala Lindy Ruff.

Šéf rozhodčích pro tuto sérii Bob Hall ale v prohlášení uvedl, že zřetelný obrázek puku v brance videozáznam neposkytuje, tudíž gól nemohl uznat. Ovšem i sám Lundqvist, který celou situaci zavinil ztrátou puku za brankou, byl na rozpacích. "Cítil jsem, že jsem nás tím zákrokem zachránil od gólu. Když jsem pak akci viděl ze záznamu, už jsem si tak jistý nebyl," přiznal.

Anaheim dělí od postupu jediná výhra
V minulém zápase neuznali rozhodčí gól Karlu Rachůnkovi, neboť podle jejich názoru kotouč do branky kopl. Hráči Rangers se nakonec nehněvali, neboť stejně vyhráli. Nyní byla situace opačná. "Minule se sudí spletli. Ten gól Rangers měl platit. Snad, proboha, tentokrát rozhodli správně. Protože neuznat dva kritické góly za sebou, to by nebylo dobré," uvedl útočník Buffala Daniel Briere.

Jeho tým v třetí třetině našlápl k velkému tlaku, přestřílel domácí 11:4, ale vyrovnání se nedomohl. Především díky skvělému gólmanovi Lundqvistovi, který zmařil vyloženou šanci kanonýru Vanekovi. "Z našich posledních deseti minut musela bolet hlava. Hráli jsme příšerně. Měli jsme štěstí, že jsme vyhráli," uvedl Jágr.

Osud mu přál i při jeho trefě, při níž si jeho křížný pas, mířící mimo, srazil do vlastní branky obránce Numminen. Jágr se svým 71. gólem v play off NHL posunul na 14. místo historického pořadí střelců.

Nejblíž ze všech týmů má do semifinále play off Anaheim, třebaže nejel do Vancouveru s optimismem. Jenže soupeři oplatil domácí prohru dvojnásob a v sérii vede 3:1. Dnes hosté prohrávali ještě čtvrt hodiny před koncem 0:2, ale zásluhou Prongera a Selänneho vyrovnali už za deset minut.

"Úplně jsme přestali bruslit a dívali jsme se na ně," řekl rozezlený útočník Brendan Morrison. Fanoušci Vancouveru se se svými miláčky loučili máváním bílými kapesníčky, jako by tušili, že je v sezoně viděli naposled.

Výsledky - čtvrtfinále:
Východní konference - 4. zápas:
New York Rangers - Buffalo 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)

Branky: 21. Jágr (Rozsíval), 49. Shanahan - 50. Kotalík. Střely na branku: 28:30. Diváci: 18.200. Stav série: 2:2.

Západní konference - 4. zápas:
Vancouver - Anaheim 2:3 v prodl. (1:0, 1:0, 0:2 - 0:1)

Branky: 13. M. Näslund, 38. Morrison - 44. Pronger, 55. Selänne, 63. Moen. Střely na branku: 26:30. Diváci: 18.630. Stav série: 1:3.

Autor: