Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Rasismus? Ukončíme přenos

Sport

  12:22
PRAHA - První fotbalová liga se od této sezony vrací na obrazovky veřejnoprávní České televize. Ze stadionů tak zmizí tradiční skandování „Nova k...ví fotbal,“ které během několika posledních let mezi fanoušky zlidovělo.

Obětí rasistických útoků může být i Ludovic Sylvestre. foto: Volfík RenéČTK

Přehled přehmatů TV Nova je skutečně dlouhý... Zmatené začátky vysílání ligového fotbalu. Vysílání záznamů z první ligy, vydávaných za přímé přenosy. Ukončení přímého přenosu utkání Poháru UEFA před penaltovým rozstřelem, protože na řadu musely přijít Televizní noviny. A nakonec komentátorské kousky Václava Tittelbacha...

Co se tedy se startem nové sezony změní? Především: ČT slovy šéfa sportovní redakce Otakara Černého vyhlásila lize „nulovou toleranci“. Korupce a projevy rasismu - to jsou dva hlavní nešvary, proti kterým chce ČT bojovat.

„Nebudeme tolerovat hulvátství na stadionech a především rasismus. Utkání, při němž dojde k rasistickým projevům, nebude dovysíláno,“ popisuje překvapivý krok Černý. „Myslím, že to je v zájmu všech zainteresovaných - rozhodčích, klubů, prostě všech. Nejdříve ztlumíme zvuk, a když to nepomůže, tak přerušíme přenos. Nemyslím si ale, že by k tomu mělo dojít,“ zůstává optimistou šéf sportu ČT.

„V první řadě by s tím ale něco měl udělat rozhodčí. Je to jeho povinnost,“ připomíná elitní fotbalový komentátor Jaromír Bosák. „Pokud to ale neudělají, tak se skutečně může stát, že stáhneme zvuk. Dovedu si to představit, i když pro diváka to nebude ideální - uslyší jen hlas komentátora a jinak nic. Lidi nám asi nadávat budou, ale měli by si uvědomit, že příčina je někde jinde. Tohle je jen následek,“ zdůrazňuje Bosák.

ČT hodlá tvrdě vystupovat i proti korupci. „Když propukne korupční aféra, tak přestaneme vysílat,“ říká Černý. „Veřejnoprávní televize nemůže vysílat produkt, který není čestný. Pro nás je hlavním kritériem divák.“

Černý je zástupcem médií v komisi rozhodčích. Podle vlastních slov chce především zvýšit prestiž českých arbitrů. „V komisi budu ovlivňovat společenskou úroveň rozhodčích,“ plánuje Černý. „Mým úkolem je především to, aby rozhodčí slušně vystupovali a aby byli vstřícní k médiím. Po zápase, až se vysprchují a vyřídí si svou agendu, by měli být k dispozici i novinářům. To je docela průlom.“

Návrat legendy?
Česká televize láká diváky ke sledování ligy spotem, který oznamuje, že „legenda se vrací“. Bude ale soutěž, která po skandálním závěru minulé sezony klesla v očích fanoušků ještě hlouběji, skutečně takovým trhákem?

„Jsem o tom přesvědčený,“ říká Černý s tím, že kdyby se opakovala situace z uplynulé sezony, žádal by zrušení celého kola. „Rozhodně nebudeme dělat mrtvého brouka. To je právě nulová tolerance. Ale nemyslím si, že by se ještě našel rozhodčí, který by se nechal zkorumpovat.“ Podle Černého se ještě pověst české nejvyšší soutěže dá zachránit. „My uděláme všechno pro to, aby lidi na ligu chodili. Nemám strach. Strach musejí mít kluby - ty musejí vytvořit podmínky pro diváky a nutit hráče, aby hráli čestně,“ uzavírá.
Autoři: