Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Recept na dokonalou lyžařku

Sport

  9:50
PRAHA - Norka Marit Björgenová, která je na cestě za olympijským zlatem vážnou sokyní Kateřiny Neumannové, bere antibiotika. Přesto je možné, že do Pragelatu nastoupí ve výborné formě.

V závodu Světového poháru v Oberstdorfu 21. ledna 2006 obsadila Neumannová třetí místo. foto: ČTK

Zpráva, která ve čtvrtek přilétla z Norska, zní dosti zajímavě. Vedoucí žena Světového poháru Marit Björgenová onemocněla bronchitidou a lékaři jí předepsali antibiotika.

Největší favoritka lyžařských běžeckých soutěží v olympijském Pragelatu si tak vybírá smůlu na pokračování. Sotva se zvolna začala dávat dohromady z předvánoční Kanady, kde se jí organismus zadřel podobně jako starý motor od auta, se tedy dočkala další rány.

Neumannová, která moc dobře ví, že právě Björgenová znamená zřejmě nejvážnější komplikaci na cestě za zlatým snem, však bere její zdravotní komplikace již od prosince s nadhledem. „Mně nepříjemné zdravotní problémy potkaly pro změnu loni krátce před mistrovstvím světa,“ vzpomíná Neumannová.

Neumannová: Marit bude ve formě
„Rychle jsem se ale dala do pořádku a nakonec jsem v Obersdorfu ještě stihla zlato. Neumannová i proto předpokládá, že se Björgenová na olympiádě představí ve výborné formě. „Především v konci závodů dokáže zasprintovat tak, že na ni nikdo nemá nárok,“ připomíná česká lyžařka.

Zatímco Neumannová patří mezi elegantní lyžařky s vytříbenou techniku, Björgenová udivuje spíše silou a nevídanou energií. „Marit je výbušná, dynamická lyžařka, ale zároveň zatím ještě trochu nezkoordinovaná,“ komentoval její projev trenér Neumannové Stanislav Frühauf.

„Na Björgenové se v minulých týdnech určitě negativně podepsala zejména reaklimatizace z předvánočních závodů v Kanadě,“ připomíná Frühauf jeden z důvodů poklesu formy norské lyžařky. Nepochybuji ale o tom, že na olympiádu bude připravená excelentně.“

Neumannová Frühaufovi víceméně přizvukuje. „Především její bruslení není nic, co by lahodilo oku lyžařského odborníka,“ říká. „Jenže platí pro ni to samé jako kdysi pro Rusky - nejezdí někdy sice moc pěkně, ale všechno urve silou. A navíc - její parametry trénovanosti jsou až neskutečně dobré. Otázkou však zůstává, jak se její muskulaturní postava vyrovná se značnou nadmořskou výškou.“

Spojit tak obě lyžařky v jednu...
Björgenová (25 let) zatím závodila pouze na olympiádě v Salt Lake City, z níž si odvezla 14. místo z třicetikilometrové trati. To Neumannová (32 let) se již chystá na páté zimní olympijské hry. Na těch předchozích stihla posbírat tři stříbrné a jednu bronzovou medaili.

Neumannová se na konci povídání o Björgenové usmála a prohlásila, že by nebylo od věci, kdyby se její a Björgenové přednosti spojily. „Mně by se docela zamlouvalo, kdybych k tomu mému lyžování přidala ještě Maritinu sílu. Pak by asi po světě jezdila takřka neporazitelná lyžařka,“ zasnila se.

SOUPEŘI ČECHŮ V TURÍNĚ

Kdo stojí v cestě za medailí

Česko versus Kanada
Janda versus Ahonen
Záhrobská versus Kosteličová
Neumannová versus Björgenová
Valenta versus Nissen

 

Autoři: