Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Rekord diváků v prvním finále nepadl

Sport

  9:01
PRAHA - Kdo zastaví Spartu? Extraligový divácký rekord se otřásal v Sazka Areně v základech, stejně jako branka slávistického gólmana Petra Fraňka. Semifinálový fantom tentokrát v nájezdech nestačil. Inkasoval v nich od Petra Tona a Ondřeje Kratěny a Sparta si pootevřela dvířka k titulu.

Hrdina prvního hokejového finále extraligy brankář Sparty Petr Bříza v akci. foto: Zbyněk StanislavČTK

Jaromír Jágr zůstává nejvetším českým hokejovým tahákem. Alespoň prozatím. Do Sazka Areny prišlo na úvodní duel finálové série 13 844 diváku. Jágrovu show v dresu Kladna z podzimu 2004 jich však prihlíželo o 1941 víc.

„Jsem rád, že prišlo tolik lidí. Zvlášt, když jsem slyšel, jak jsou drahé lístky,“ připomínal útočník Petr Ton ceny, které mají Slavii vynahradit ekonomicky nezajímavé čtvrtfinále s Třincem.

Finále Slavie se Spartou láká. Přišel se na něj podívat litvínovský Robert Reichel, ale třeba i fotbalista Martin Frýdek.

Během nedělního poledne bylo prodáno přes třináct tisíc lístků. Další se daly koupit od překupníků na stanici metra Českomoravská, ale i na oficiálních pokladnách Sazka Areny.

„V Praze domácí prostředí zase tak nerozhoduje,“ vnímal Ton rovnoměrnou záplavu slávistických a sparťanských dresů před halou i v hledišti. Nejvíce volných míst přitom zůstalo ve sky boxech a v sektoru pro sparťanský fan-klub, který se nechal odradit cenami do spodního patra.

Sobotní fotbalové derby zaznamenalo nejvyšší návštěvu v historii české ligy. Bitva o Prahu v podání hokejových „S“ nabídla alespoň nejvíc diváku v sezoně a premiérovou výhru holešovického klubu v Sazka Areně.

Kratěna si finále užívá
„Finále je vždycky krásná série. jsou plné stadiony, človek si to užívá,“ připustil Ondřej Kratěna, který si svým rozhodujícím samostatným nájezdem o něco málo přiblížil šestý extraligový titul.

Kratěna oblékl kvůli akutní operaci slepého střeva Martina Chabady sparťanský dres s kapitánským céčkem. „Nervózní jsem nebyl,“ poukazoval na své dosavadní finálové účasti.

Elektrizující atmosféra derby dala o sobě poprvé vědět po osmnácti vteřinách utkání. Rozhodčí museli přerušit hru kvůli fanouškům Slavie, kteří vysypali za branku Petra Břízy papírové konfety.

„Pro hráče je strašně težký se soustředit, když hučí taková kulisa,“ popisoval mrazení jedenačtyricetiletý gólmanský veterán. Před nájezdy získali sparťanští příznivci navrch a vytrvale skandovali Břízovo jméno. „Je hrozně težký nebýt nervózní. Snažil jsem se soustředit a nevnímat to,“ tvrdil hrdina úvodního finále.

Branky a nahrávky: 10. D. Hruška (Sobotka, Prorok), 34. Sobotka (Prorok, D. Hruška), 56. Vlasák (Bednář, Žižka) - 11. Langhammer (Vykoukal), 56. Netík (Černošek), 57. Ton, rozhodující nájezd O. Kratěna.

Samotnané nájezdy proměnili: Sobotka - Ton, O. Kratěna. Neproměnili: Vlasák, Bednář, Prorok, Hruška - Straka, Marek, Hlinka. Rozhodčí: Minář, Smeták - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:5, navíc Beránek (Slavia) 10 min. Bez využití. Diváci: 13.844. Třetiny: 1:1, 1:0, 1:2 - 0:0.

Autoři: