Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Reprezentaci povede Rosický

Sport

  22:10
Praha - Novým kapitánem fotbalové reprezentace hráči na příští dva roky zvolili Tomáše Rosického. Pětadvacetiletý záložník převzal funkci po Tomáši Galáskovi, jenž vedl národní tým od předloňského října a došel s ním po šestnáctileté pauze na mistrovství světa. Řekl to mluvčí reprezentace Lukáš Tuček.

Tomáš Rosický v obležení novinářů. foto: Michal KrumphanzlČTK

Rosického rovnocennými zástupci budou obránce italské Fiorentiny Tomáš Ujfaluši a gólman Petr Čech z Chelsea, o nichž se také mluvilo jako o možných kandidátech na nového kapitána. Na dnešní volbě se podílelo vedení národního týmu a zástupci hráčů, kterými byli vedle tří určených vůdců reprezentace brankář Jaromír Blažek, dosavadní kapitán Galásek, obránce Marek Jankulovski a útočník Jan Koller.

Rosického důvěra potěšila. "Je to pro mě velká čest být kapitánem reprezentace. Fotbal není hra jednotlivců, ale týmová a náš společný cíl pro nejbližší období je postup na EURO 2008," tlumočil Tuček slova nového kapitána.

Manažer národního celku Vlastimil Košťál prohlásil, že po éře Pavla Nedvěda přichází nová éra Tomáše Rosického. "Přeji si, aby byla minimálně tak úspěšná jako ta minulá. S hráčským rozhodnutím naprosto souhlasím, jsem přesvědčen, že vybrali správně," uvedl Košťál.

Rosický se stal pátým kapitánem národního týmu, jehož dějiny se píší od roku 1994. Tím prvním byl Václav Němeček, následovali Miroslav Kadlec, Jiří Němec a Pavel Nedvěd.

V reprezentaci debutoval Rosický v únoru 2000 v přátelském utkání v Irsku ještě za trenéra Jozefa Chovance. Celkem v národním týmu odehrál 57 zápasů a vstřelil 17 gólů. Tvůrce hry týmu se zúčastnil letošního mistrovství světa v Německu i dvou evropských šampionátů. Z toho předloňského má doma bronzovou medaili.
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!